Здивування Геращенко та падіння посвідчення президента. Найяскравіше з інавгурації Зеленського в гіфках

Найцікавіші моменти інавгурації, які вдалося зафіксувати на камери.

Вранці, 20 травня, Володимир Зеленський пройшов інавгурацію і офіційно став шостим президентом України. Команда ТСН.ua обрала найяскравіші моменти з офіційної церемонії.

До Верховної Ради Зеленський йшов пішки. Дорогою він підходив до людей, які зібралися, щоб привітати новообраного президента. Зеленський спілкувався із людьми, давав "П'ять!" та робив селфі.

Серед людей він помітив свого колегу з "Кварталу 95" Євгена Кошового. Зеленський підійшов до друга, підстрибнув та поцілував у голову.

Коли новообраний президент із усіма привітався, він попрямував до зали засідань Верховної Ради України. На відміну від попередніх двох інавгурацій, цього разу жодних конфузів на вході не сталося.

Спікер Андрій Парубій представив присутніх у парламенті. У залі прозвучав гімн України, тоді  голова ЦВК Світлана Сліпачук оголосила результати виборів президента України. Голова Конституційного суду привела Зеленського до присяги. 

Після цього Зеленському вручили символи президентської влади.

На інавгурації без конфузу все ж не обійшлося. Зеленський отримав посвідчення президента України і, за протоколом, поклав його на подушечку, яку тримав солдат. Той мав відійти на кілька кроків, однак під час цього посвідчення злетіло і впало. Підняв його і поклав на місце один з народних депутатів. 

Обраний президент звернувся із промовою до українців. У ній він сказав зокрема про те, що його перемога - це спільна перемога усіх жителів України.

"І щойно не тільки я приймав присягу, кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність України", - виголосив Зеленський.

Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, схоже, була здивована цими словами.  

Також Володимир Зеленський у своїй промові сказав про те, що відповідальність за країну несе не лише глава держави, а й кожний українець. Також він додав, що "європейська країна починається з кожного".

"Так, ми обрали шлях до Європи. Але Європа не десь там. Європа – вона ось тут. І коли Європа буде ось тут, вона буде ось тут – в Україні. І це наша спільна мрія", - заявив він.

Під час виступу Зеленський також пригадав основні проблеми країни, зокрема, тарифи, зарплати і пенсії, медицина, а також українські дороги, які "будуються і ремонтуються лише у чиїсь бурхливій уяві". Присутні у залі бурхливо зреагували на наведену тезу та перервали промову.

Володимир Зеленський у своїй промові також наголосив, що "українці хочуть не слів, а дій", а тоді звернувся до присутніх у залі і зробив паузу. Ймовірно, у цей момент нардепи почали здогадуватися, що зараз прозвучить заява про розпуск ВР. Про це можна було здогадатися і з реакції Петра Порошенка.

Згодом Володимир Зеленський закликав нардепів ухвалити закони про незаконне збагачення, Виборчий кодекс, а також зняти депутатську недоторканність. Також він зажадав звільнення голови Служби безпеки України Василя Грицака, голови Генеральної прокуратури України Юрія Луценка і міністра оборони України Степана Полторака.

Зеленський також оголосив, що він розпускає Верховну Раду восьмого скликання. Після завершення промови спікер Андрій Парубій оголосив про завершення офіційної частини присяги. Він подякував усім присутнім.

"Було весело!" - підсумував він.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація