Земля сама "пожирає" свої океани. Неочікуваний висновок вчених

Земля сама "пожирає" свої океани. Неочікуваний висновок вчених

Фото: facebook.com/olzya

Вчені підрахували, що Земля поглинає три мільярди тераграмів води кожен мільйон років.

Науковці виявили, що у надра планети Земля просочується втричі більше води, ніж вважалося раніше. Це відбувається під час руху тектонічних плит.

Про це повідомляє Live Science.

Вчені дослідили для цього зону в Маріанській западині, де тихоокеанська плита стикується із філіппінською. Вони підрахували, що ці зони втягують три мільярди тераграмів води кожен мільйон років (тераграм дорівнює мегатонні або мільйону тонн).

Дослідниця морської геології та геофізики Донна Шиллінгтон обсерваторії Ламонт-Доерті в Колумбійському університеті розповіла, що це відкриття важливе, бо вода під поверхнею може сприяти утворенню магми й цим підвищувати ризик виникнення частих землетрусів.

Вчені давно знали про цей процес, однак не знали, скільки саме вологи проникає вглиб.

Нові дані дослідники отримали завдяки високоточним сейсмічним датчикам, які розташували навколо Маріанської западини. Вони фіксували відзвуки землетрусів. Сигнали уповільнювались, а це свідчить про наявність наповнених водою тріщин. Їх відчули на глибині близько 30 км від поверхні.

За словами вчених, вулкани не витримали б такої кількості води, а отже у глибинному кругообігу планети з'явилася ще одна загадка.

Нагадаємо, науковці з Утрехтського університету в Нідерландах виявили, що відсутність дієвих заходів боротьби зі зміною клімату призведе до незворотних наслідків у 2035 році. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація