"1+1 медіа" стурбована новими обмеженнями від Державіаслужби на використання безпілотників

"1+1 медіа" стурбована новими обмеженнями від Державіаслужби на використання безпілотників

Фото: ТСН.ua

Медіагрупа вже більше двох років практикує зйомку за допомогою безпілотників при створенні інформаційних та розважальних проектів.

На думку "1+1 медіа", тимчасові Правила для використання повітряного простору, в тому числі і порядок використання дронів для зйомки, обмежують свободу ЗМІ в Україні і завдають серйозного удару по роботі новинних служб.

У нинішній редакції обмеження, на наш погляд, можуть бути розтлумачені двозначно і створюють загрозу довільного трактування чиновниками. Також нові правила суперечать Закону про інформацію, обмежуючи доступ громадян України до своєчасної, розгорнутої та об'єктивної інформації.

Медіагрупа вже більше двох років практикує зйомку за допомогою безпілотників при створенні інформаційних та розважальних проектів. У виробництві новин регулярно виникає необхідність використання верхніх знімальних планів для оцінки та ілюстрації масштабів заходу або катастрофи. Зокрема, під час пожежі на складі ПММ під Києвом чи вибухів в Калинівці ТСН каналу "1+1" цілодобово чергувала на місцях подій, використовуючи зйомку за допомогою дронів і інформуючи глядачів про те, що відбувається. У той же час, нові Правила не дають можливості продовжити практику подібних зйомок, оскільки, зокрема, пунктом 4.6 забороняються польоти над "місцями (районами) аварій та катастроф (крім задіяних в ліквідації їх наслідків та пошуково-рятувальних роботах)".

Дотримуючись обмежень, дефіцитними і незаконними стануть також кадри заторів, масштабних дорожніх подій, оскільки тепер забороняються польоти над дорогами державного значення, залізничними шляхами, центральними вулицями міст і сіл. Фактично таким чином вводиться заборона літати і знімати коптерами над будь-якими населеними пунктами країни, а обмеження польотів над лініями електропередач ще більше розширює заборонену зону.

Згідно з правилами, польоти не виконуються також над "іншими важливими державними і потенційно небезпечними об'єктами, крім випадків виконання польотів за дозволом повноважних органів". На наш погляд, подібні узагальнені формулювання дають можливість для двозначного прочитання і створюють загрозу довільного тлумачення правил чиновниками. Адже фактично чиновник будь-якого рівня зможе заборонити використовувати дрон, пославшись на прийнятий Державіаслужбою документ, вважаючи будь-який об'єкт в Україні важливим або потенційно небезпечним.

Федерація власників дронів закликає не затверджувати нові правила використання безпілотників

Федерація власників дронів закликає не затверджувати нові правила використання безпілотників

Ми згодні, що це питання потребує державного регулювання, проте прийняті в нинішній редакції Правила більше схожі на чергову спробу обмеження свободи слова і роботи ЗМІ, тому вимагають ґрунтовного коригування. Група "1+1 медіа" відкрита до діалогу і готова брати активну участь у громадських обговореннях щодо доопрацювання Правил.

Нагадаємо, в Україні з 1 червня 2018 року набрав чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку використання дронів для зйомки. Згідно з правилами, тепер не можна підніматися вище 50 метрів, літати над дорогами, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це потрібно, то заявку слід подавати не пізніше, ніж за 10 днів до польоту.

Власники дронів обурені новими обмеженнями від Державіаслужби

Власники дронів обурені новими обмеженнями від Державіаслужби

Повʼязані теми:

Наступна публікація