10 причин відвідати Музей новин

Охочі зможуть дізнатися, як створюються новини. 

Із 2 по 26 березня у Києві відбуватиметься масштабний виставковий проект Музей новин, присвячений 20-річчю ТСН.

Експозиція розміститься в головному виставковому просторі країни "Мистецькому Арсеналі" на площі 3400 квадратних метрів. Проект розповість про те, як створюються новини, як вони змінюють життя своїх героїв, познайомить з внутрішньою кухнею телевиробництва, представить понад 100 унікальних експонатів новітньої історії України, а також голограму в людський зріст і рейтинг головних новин країни.

"Такої спроби проаналізувати історію України крізь призму головних новин ще не було. Вперше глядачі зможуть дізнатися, як створюються новини, спробувати себе у ролі ведучого і репортера, нарешті, пережити ще раз ключові події у нашій історії", — говорить генеральний директор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко.

Ось 10 причин відвідати Музей новин.

1. Зрозуміти, як народжуються новини і рейтинги.

Двадцять років тому для створення теленовин використовували масивну касетну відеокамеру. Сьогодні журналіст може зняти відео, змонтувати його і написати матеріал за допомогою звичайного смартфону. Експозиція Музею новин розповість, як еволюціонував процес виробництва новин, які етапи новина проходить до виходу у прямий ефір, чому рейтинги допомагають каналам розуміти смаки своїх глядачів і як це впливає на те, що ми бачимо по телевізору.

2. Побачити на власні очі головний прапор країни, який Чорновіл вносив до Верховної Ради після проголошення незалежності.

У музеї буде можливість вперше за 25 років незалежності України побачити наживо легендарний восьмиметровий прапор, який В'ячеслав Чорновіл та його соратники вносили до зали Верховної Ради 24 серпня 1991 року. З того дня найзнаменитіший жовто-блакитний стяг жодного разу не покидав стін парламенту.

3. Відчути себе Президентом і присягнути на Пересопницькому Євангелії.

На тлі величезного зображення першого Президента України Леоніда Кравчука кожний охочий зможе присягнути на вірність українському народові, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє. Ця унікальна рукописна книга — один із перших перекладів староукраїнською мовою — зберігається в Національній бібліотеці імені Вернадського. Її видають тільки раз на 5 років для проведення церемонії інавгурації Президента у Верховній Раді України.

4. Спробувати себе у ролі ведучого і кореспондента ТСН.

Один із залів музею відтворює студію "Телевізійної служби новин". Відвідувачі зможуть спробувати себе у ролі ведучого або репортера, прочитати випуск новин із суфлера або записати прогноз погоди.

5. Проголосувати за найважливіші новини в історії України.

30 експертів — історики, дипломати, діячі культури і бізнесмени — визначили 100 найважливіших новин сучасної України. Цьому рейтингу буде присвячений окремий зал. Там відвідувачі зможуть не лише згадати (а хтось і дізнатися) знакові для нашої історії події, а й скласти власний топ-10 найбільш важливих новин України.

6. Сфотографуватися у двигуні легендарного літака "Мрія".

Відвідувачі музею побачать "серце" літака-рекордсмена Ан-225 "Мрія" — елемент одного з двигунів вагою понад 6 тонн і висотою 3,5 метри. Знаковий експонат передає масштаб найбільшого вантажного літака у світі, на рахунку якого 240 світових рекордів.

7. За допомогою окулярів віртуальної реальності потрапити на трибуну Верховної Ради, на фронт, у зону відчуження навколо Чорнобиля або до студії ТСН під час вечірнього випуску новин із Лідією Таран.

8. Згадати тріумфи України.

У Музеї новин вперше зберуть свідоцтва українських перемог: нагородні статуетки Руслани і Джамали з "Євробачення", технічні "Оскари" Анатолія Кокуша, олімпійські медалі Лілії Подкопаєвої і головний чемпіонський пояс за версією WBC Віталія Кличка.

9. Зустрітися з голограмою Алли Мазур.

Унікальним експонатом стане 3D-зображення Алли Мазур. Ведуча ТСН кілька годин поспіль брала участь у спеціальній зйомці, щоб із 2 по 26 березня її голограма щодня могла розповідати відвідувачам найцікавіші факти про телевиробництво. Така віртуальна ростова проекція не має аналогів в Україні.

10. Дізнатися, як склалося життя людей, які стали відомими завдяки новинам.

З того дня, коли п'ятирічна Настя Овчар врятувала свою сестру від пожежі, у результаті чого отримала опіки 80% тіла, минуло майже 12 років. За цей час дівчина не лише поборола страх вогню, але й вступила до медичного коледжу на опікове відділення. Як склалося життя людей, про яких колись говорила вся країна? Їхні історії розповість зал "Герої".

Музей новин, 2 - 26 березня.

Графік роботи: вівторок-неділя, з 11:00 до 20:00.

Місце: "Мистецький Арсенал", вул. Лаврська, 10-12.

Вартість квитка: 60 гривень. Для дітей, студентів і пенсіонерів – 30 гривень.

Всі кошти від продажу квитків підуть на розвиток культурних проектів "Мистецького Арсеналу".

Більше інформації про Музей новин шукайте на сторінці у Facebook. 

 

  

Повʼязані теми:

Наступна публікація