11 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

11 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

​​​​​​​День ангела святкують: Анатолій, Василь, Кирило, Харитон, Микола

Який день

Сьогодні в Україні День санітарної служби та День епідеміолога. Дата встановлена в 2004 році. У програмі святкових заходів - вшанування працівників державної санітарно-епідеміологічної служби. Державна санітарно-епідеміологічна служба (СЕС) вже більше 80 років є ефективною складовою галузі охорони здоров’я, яка забезпечує реалізацію державної політики у сфері профілактичної медицини, стоїть на варті здоров’я та працездатності людей, захищає їх від небезпечних інфекційних захворювань.

Святкування Дня професійних спілок в Україні відбувається у другу неділю жовтня. Ідея свята виникла в 2017 році. Святкові заходи включають вшанування учасників профспілкового руху на захист прав робітників підприємств і організацій.

Щорічно у другу неділю жовтня в Україні вяткують День художника. Це професійне свято було засновано Указом президента України № 1132/98 від 9 жовтня 1998 року. З ініціативою нового свята виступили діячі Спілки художників України, а в самому Указі зазначено, що День художника заснований. "враховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості". Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Роботи художників пробуджують прагнення до прекрасного, спонукають замислитися над суттю буття.

З ініціативи прогресивного міжнародної спільноти, на 89-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН , що відбулося 19-го грудня 2011-го року, було прийнято рішення про заснування Міжнародного дня дівчат, який тепер щорічно відзначається 11-го жовтня. Мета свята — привернення уваги до дискримінації дівчат у різних країнах, підвищення обізнаності про нерівність, з якими стикаються дівчатка у всьому світі на основі їх статі.

Яке православне свято

11 жовтня в церкві шанують пам’ять преподобного Харитона Сповідника. Харитон був родом з Іконії. Майбутній святий багато страждань переніс у часи великих гонінь на християн. Він попрямував до Єрусалиму поклонитися святим місцям. По дорозі його схопили розбійники, але вони були отруєні змією, яка пустила отруту в їх глек з вином. Чудесним чином уникнувши смерті, Харитон заснував в розбійницькій печері церкву, навколо якої згодом був побудований чоловічий православний монастир — Фаранська Лавра. Прагнучи до усамітнення, преподобний пішов у пустелю. Там він побудував Ієрихонський і Сукійський монастирі. Залишок днів провів у печері, недалеко від останньої обителі. Був похований у Фаранському монастирі, на виконання своєї останньої волі.

Які традиції на свято

У народі казали: "Харитон – в хаті урон". У цей день наречений і наречена таємно від усіх несли відуну пиріг і мед, щоб він ненароком весілля їм не зіпсував.

Харитонів день вважається небезпечним. 11 жовтня можуть наврочити або навести порчу. Щоб цього уникнути, краще сидіти вдома і займатися домашніми справами. Сміття з хати вимітати не можна, тому що по викинутому сміттю можуть біду в будинок напустити.

Ще цього дня вшановували Іллю Муромця – одного з головних героїв давньоруського билинного епосу. Цей богатир був втіленням народного ідеалу героя-воїна. Прообразом билинного персонажа є Ілля Печерський – силач на прізвисько "Чоботок", який був родом з Мурома і прийняв чернецтво в Києво-Печерській лаврі.

Також 11 жовтня святкували день Осіннього Миколи. Розповсюджений був звичай цього дня збиратися на вечірки – молодь приходила на літні кухні для того, щоб зварити мед. Пари також могли йти погуляти вдвох. До світанку обов’язково потрібно було повернутися додому “до меду”. Приходили в будинок, де господиня нарізала коровай і заварювала чай, пригощаючи гостей свіжим медом. Саме з цієї причини свято отримало назву Микола-медовар.

Іменини: Анатолій, Василь, Кирило, Марія, Федір, Харитон

Що не можна робити

  • Харитонів день вважається небезпечним. 11 жовтня можуть наврочити. Щоб цього уникнути, краще сидіти вдома і займатися домашніми справами.
  • Сміття з хати вимітати не можна, тому що з ним можна горе в дім запустити.
  • Дуже небезпечним 11 жовтня вважалося для тих, хто вступає в шлюб.
  • Не можна було 11 жовтня вживати в їжу ягоди, ні сирі, ні оброблені. Казали, що диявол за три дні до свята плює на всі ягоди, і та людина, яка їх з’їсть, буде хворіти дуже довго.
  • Не починайте нічого нового, не ризикуйте просто так і будьте обережні на дорозі. Сьогодні ви можливо відчуєте незрозумілий страх, від якого потрібно позбутися зусиллям волі. Цілком ймовірно, що і слова будете сприймати неадекватно.
  • Ні на кого не ображайтеся і не сваріться. Це все обернеться проти вас.

Що можна робити 11 жовтня

Сьогодні корисно очищатися і голодувати.

Що сталося у цей день

1138 — землетрус в Алеппо забрав життя 230 тисяч людей.

1881 — американець Г’юстон Девід запатентував першу фотоплівку

1887 — американський винахідник Томас Едісон запатентував електричну машину для підрахунку голосів на виборах

1891 — у Стокгольмі відкрито перший етнографічний музей просто неба.

1899 — почалася Друга англо-бурська війна.

1921 — на Всеукраїнському православному Синоді в Києві була створена незалежна від російської православної церкви Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ).

1931 — в СРСР ухвалено рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі.

1938 — центральна влада Чехословацької республіки затвердила уряд Карпатської України.

2018 — Вселенський Патріархат підтримав надання автокефалії Українській православній церкві

Народні прикмети на 11 жовтня

  • Зайці довго забарвлення шерсті не міняють – за прикметами, зима настане нескоро
  • Вітер 11 жовтня дме з північного боку – зима буде суворою, із західного – сніжною, з південного – м’якою.

Нагадаємо, що пророкують зірки 11 жовтня. Гороскоп для всіх знаків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація