12 спроб провокацій лише за лютий: СБУ викрила організаторів масштабної диверсії на Західній Україні

Російські спецслужби намагалися здійснити на Буковині та Закарпатті низку провокацій, зокрема, спалити школи та Товариство угорської культури.

Останнім часом спецслужби РФ активізувалися для дестабілізації ситуації в країні та дискредитації України перед світовою спільнотою.

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

"Тільки у лютому Служба зафіксувала спроби Росії здійснити 12 таких провокацій", ‒ наголосив він.

За словами Кононенка, інформацію про те, що спецслужби РФ обрали як об’єкт атаки для ускладнення українсько-угорських відносин "Товариство угорської культури Закарпаття", оперативники отримали ще у грудні 2017 року.

"Саме тоді представники російської спецслужби почали шукати виконавців на території України. Саме тоді нами задокументовано спробу громадянина РФ Давида Пономарьова підібрати в Україні виконавців цього злочину", - розповів СБівець.

Також Кононенко зазначив, що Пономарьов відомий українській спецслужбі ще з 2015 року, коли намагався через спільників організувати терористичні акти у Миколаєві для залякування місцевого населення, зокрема, планував підірвати ракетний крейсер "Україна" на День Конституції України, проте його плани було зірвано українськими правоохоронцями.

"Ми також встановили, що Пономарьов планує організувати ще більш зухвалі провокації у Чернівецькій області. Виконавцям, особи яких встановлені Службою, перерахували з Росії авансовий платіж за підпал двох румунських шкіл на Буковині. Завдяки діям наших співробітників цю провокацію також вдалося попередити", - додав заступник глави СБУ.

Окрім цього, російські спецслужби планували організувати в Ужгороді фейковий захід для розпалювання міжнаціональної ворожнечі на Закарпатті.

"Ми отримали інформацію, що Росія замовила проведення підривної акції під виглядом публічних слухань на тему: "Дотримання національно-культурних прав угорців Закарпаття у контексті ст. 7 Закону України "Про освіту". Під час заходу мали прозвучати заклики щодо надання автономії угорцям Закарпаття через нібито утиски української влади. Пропагандистські сюжети та новини замовники планували широко висвітлити у російських ЗМІ та активно поширити в Інтернеті", - повідомив Кононенко.

За даними СБУ, координатором акції виступила представниця відомої громадської організації, а безпосереднім виконавцем ‒ голова благодійного фонду з Києва.

Як з’ясувалося, на першому етапі організатори планували залучити до акції представників реальних об’єднань угорців, але отримали відмову, тож вирішили найняти проплачену масовку та орендувати приміщення в одному з готельних комплексів, де також були вилучені провокативні лозунги.

"Ми встановили ввесь ланцюжок замовлення та оплати фейкового заходу", ‒ наголосив Кононенко, додавши, що аналогічну фейкову акцію, яку російські спецслужби планували організувати напередодні річниці Дня Небесної сотні, СБУ попередила в Маріуполі.

Зокрема, правоохоронці встановили, що за завданням кураторів з РФ мешканець Донецька ‒ заступник псевдогромадського сепаратистського утворення "Молодая Республика" ‒ замовив у Маріуполі друк та розповсюдження 15 тисяч агітаційних листівок із закликами до місцевих жителів вийти на так званий "антивоєнний мітинг" та припинити "падіння країни у фінансову прірву".

"Аналогічний захід паралельно планувалося провести і у тимчасово окупованому Донецьку, що мало символізувати "єдність народу Донбасу". На сюжети з цих фейкових акцій уже чекали російські пропагандисти. За вказівкою спецслужб РФ на "підсилення" цієї провокації у середині лютого мешканець Києва направив заявку до Маріупольської міської ради про проведення культурно-просвітницької акції "Свято миру" під антивоєнними гаслами", - сказав заступник глави СБУ.

Правооохоронці встановили, що організатором акції є активіст проросійського громадського об’єднання "Изменим мир вместе", який неодноразово брав участь у замовних акціях, зокрема у грудні 2016 року під посольством США, а лідером об’єднання є громадянин Росії Олексій Муратов, який у 2015 році обіймав посаду керівника виконкому громадського руху "Донецька республіка", головою якої є Денис Пушилін. 

"Для підготовки фейкової акції організатор орендував сцену для проведення мітингу, замовив рекламу на місцевих Інтернет-сайтах та радіостанціях, винайняв декілька місцевих творчих колективів. Він навіть намагався залучити до проведення заходу відомих в Україні патріотичних блогерів. Активна кампанія з підтримки акції проводилася з території "ДНР". Через заздалегідь створені групи в соціальних мережах спільники бойовиків розпочали активно запрошувати населення Маріуполя долучитись до "антивоєнного мітингу", - резюмував Кононенко, уточнивши, що нині за цими фактами відкрито кримінальне провадження за сприяння діяльності терористичної групи чи терористичної організації, тривають слідчі дії.

Нагадаємо, раніше на Луганщині засудили одразу шістьох зрадників, серед яких бойовики та диверсанти. Вони отримали терміни від двох до десяти років позбавлення волі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація