16 жовтня: який сьогодні день, свято, прикмети, традиції, День ангела

16 жовтня: який сьогодні день, свято, прикмети, традиції, День ангела

Фото: pixabay.com

У народі вірили, що 16 жовтня на білий світ виходять так звані осінні лихоманки, які тиняються світом і вражають людей.

Який сьогодні день

У суботу, 16 жовтня, у світі святкують Всесвітній день здорового харчування, Всесвітній день хребта, Міжнародний день продовольства, Всесвітній день анестезіолога та День алерголога.

У Франції цього дня святкують День читання, у США - День Боса, у Болівії - День інженера, в Болгарії - День ВПС, у Чилі - День вчителя, в Польщі - День папи Іоанна Павла II, у Вірменії - День преси, у Франції - День читання, у США - Національний день лікеру.

Національний день лікера у США / Фото: Pexels

Пам'ятні дати 16 жовтня

  • 1793 — Страта Марії-Антуанетти "вдови Капет", королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.
  • 1853 — Розпочалася Кримська війна (1853–1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор'ям.
  • 1918 — на з'їзді Вільного козацтва у Чигирині делегати від 5 українських губерній і Кубані обрали отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського. Цього ж дня він видав указ про відродження козацтва, в яке було записано близько 150 тисяч сімей.
  • 1964 — Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.
  • 1987 — У Львові створено Товариство Лева.

Церковне свято сьогодні 16 жовтня

16 жовтня православна церква вшановує пам'ять святого Діонісія Ареопагіта, який жив в Афінах у 1 столітті. Згідно з переказами, Діонісій був учнем апостола Павла і першим єпископом свого міста. 95 року папа Климент відправив святителя до Галії проповідувати християнство. Через рік Діонісій загинув від рук язичників. Святому приписують кілька творів, які стали відомі в 5 столітті під назвою "Ареопагитики". Вважається, що вони справили великий вплив на розвиток християнської філософії.

Фото: https://azbyka.ru/

Що не можна робити цього дня​​​

  • Цього дня радять берегтися від пристріту, побоюватися шабашу нечистої сили.
  • Від цього дня ходять землею осінні лихоманки, хитаються білим світом, мучаться самі і людей мучать. Варто берегтися від хвороби.

Прикмети на 16 жовтня

У народі вірили, що 16 жовтня на білий світ виходять так звані осінні лихоманки, які тиняються світом і вражають людей. Втім, є раціональне пояснення, згідно з яким нестабільна погода часто приводила до простудних захворювань. Вірили, що допомагає боротися з лихоманкою осикова кора – її завжди намагалися носити з собою. У хаті ж також зазвичай намагалися на всяк випадок тримати осинове поліно. Якщо 16 жовтня боліла голова, то на поліно лягали і відпочивали деякий час. Використовували цибулю, часник, редьку і сіль, які, вважалося, відлякують нечисть. Селяни 16 жовтня побоювалися пристріту і читали велику кількість змов від нечистої сили, осінньої лихоманки.

  • Галки збираються зграями і кричать — буде ясна погода.
  • Горобці перелітають зграйками з місця на місце — чекайте негоди.
  • Якщо миші копають нори на південний бік — зима буде холодною.
Фото: pixabay.com

Іменини 16 жовтня

День ангела (іменини) сьогодні, 16 жовтня, святкують: Денис, Іван, Павло, Петро.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація