Церковне свято 17 липня: день пам'яті Андрія Критського, що написав святий

Церковне свято 17 липня: день пам'яті Андрія Критського, що написав святий

Фото: УНІАН

Дізнайтесь, яке сьогодні церковне свято по православному календарі. Читайте більше цікавого на сайті ТСН.

17 липня християни східного вшановують святого Андрія Критського (660-740) – візантійського ритора та гімнографа. Святий народився німим, проте одразу після причастя, він почав говорити. Після дива Андрій Критський став посилено вивчати Святе Письмо та богословські науки. 

Історія свята

Відомо, що святий Андрій Критський народився у Дамаску, його родина була дуже релігійною. У 14 років святий переїхав до Єрусалиму, де постригся в ченці та мешкав в обителі Сави Освяченого. Вважається, що Андрій Критський вів дуже стримане та благочестиве життя. 

Андрій Критський також був архієпископом у місті Гортіна на Криті. Там він проявив себе, як добра людина, вчитель та ієрарх-богослов. Святий помер м. Мітіліні (Ересос) на острові Лесбос, написавши багато гімнів та богословських праць. 

Значення Андрія Критського в православній церкві

Цей святий має велике значення для християн східного обряду, оскільки він є автором "Великого покаянного канону", який співається щораз під час Великого посту. Вважається, що його Андрій Критський писав перед смертю. Цей канон містить біблійні історії разом із моральними повчаннями. Святий Андрій Критський пояснює, що отримати життя вічне можна тільки, звільнившись від земних пристрастей та наслідуючи життя пророків. 

Разом з Великим каноном на 5-й седмиці посту співають 16 тропарів "Блажен", що належать також перу св. Андрія Критського. У сучасній Тріоді вони друкуються на ряду після 6-ї пісні Великого канону.

Перу святого належать канони, написані на головні церковні свята – Різдво Христове, Богоявлення, Стрітення, Благовіщення, Неділю Ваій (Вербну), Пасху, Преображення, Різдво Богородиці, Зачаття св. Анни, Різдво Іоанна Предтечі, Усікновення глави Йоана Предтечі та ін. Написав св. Андрій і канон Пасхи, що вийшов з богослужбовго вжитку.

Що можна та що заборонено робити у це свято

  • Особливих заборон у це свято немає. Вважається, що його варто провести відповідно до християнських традицій, обмежуючи себе у розвагах, оскільки Андрій Критський так і робив. 
  • Не можна лихословити та ображати ближніх. 
  • Не можна знущатися з тварин. 
  • Не варто влаштовувати гучних гулянок. 

Читайте також: Різдво Іоанна Предтечі: традиції і таємниці свята, як привітати Івана з Днем ангела.

Лада Лузіна про свято Івана Купала: що потрібно зробити, щоб задобрити свою долю

Лада Лузіна про свято Івана Купала: що потрібно зробити, щоб задобрити свою долю

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація