21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці, або Друга Пречиста: що важливо зробити цього дня

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці, або Друга Пречиста: що важливо зробити цього дня

Богородиця народилася у вже доволі стареньких батьків Іоакіма і Анни, які довго молилися і просили у Бога дитину.

21 вересня православний світ святкує Різдво Пресвятої Богородиці, Матері Господа Ісуса Христа. Різдво Богородиці – одне з трьох днів народжень, які святкує православна церква (разом із Різдвом Христовим та Різдвом Івана Хрестителя).

Дивно, але Святе Євангеліє нічого не каже про цей день. Усю інформацію щодо життя Богородиці, яка зараз нам відома, зберігає святе передання – так зване протоєвангеліє апостола Іакова. Щодо його авторства серед істориків і досі тривають дискусії, але те, що це – стародавня християнська пам’ятка писемності 150 року  н.е. – безсумнівно.

Довгоочікувана дитина 

Згідно із цим переказом, Богородиця народилася у вже доволі стареньких батьків Іоакіма і Анни, які не могли мати дітей, і за це суспільство ставилося до них, як до тих, хто “прогнівив” Господа. Адже для єврейської родини не мати дітей – гірше за прокляття.

Старенькі Іоакім і Анна дуже любили Господа, постійно молилися і приносили жертву Богу. Крім того, вони були царської крові – з роду Давидового. Спочатку вони дуже плакали і питали Господа, за що він їх так покарав, а потім підкорилися Божій волі.

Але оточення буває дуже жорстоким, і одного разу Іоакіма образили у храмі, не дозволивши першим принести жертву Богу. Після такого приниження Іоакім навіть не повернувся до дружини, і на 40 днів пішов у пустелю вимолювати у Господа прощення за "своє прокляття".

Анна не знаходила собі місця, плакала і молилася. В один з тих сумних днів до неї завітав ангел і заспокоїв звісткою, що найближчим часом в них з’явиться надзвичайна, особлива дитина. Коли Іоакім повернувся з пустелі, Анна з радістю розповіла йому гарну новину. І дійсно, дивним чином через декілька місяців вона завагітніла.

Поки не народилася Діва Марія, Іоакім майже щодня приносив до храму жертви Богу і постійно молився, щоб пологи завершилися добре. Так і трапилося. Коли народилася Міріам, або Марія, батьки настільки берегли її, що не випускали на вулицю аж до того дня, як вона була введена до Єрусалимського храму (у віці 3 років). Введення Богородиці до храму святкується 4 грудня. До речі, саме тому Різдво Богородиці ще називають Друга Пречиста. Перша Пречиста – 28 серпня (Успіння Богородиці), друга – 21 вересня (Різдво Богородиці), третя Пречиста – 4 грудня (Введення до храму Пресвятої Богородиці).

До кімнати маленької Марії (у перекладі – "пані") батьки приносили лише речі, освячені у церкві, і виховували дівчинку у максимальній духовній чистоті і святості, аж до того часу, як привели її до храму і залишили там на подальше духовне виховання. Їхня домівка в Єрусалимі збереглася, тепер там православний храм Різдва Богородиці.

Деякі дослідники кажуть, що діти, народжені у стареньких батьків, особливі. Вони часто мудріші, спокійніші, ніжніші. Так можна сказати і про Діву Марію. Народилася та особлива людина, яка стала "дверима", через які Сам Господь прийшов у цей світ, аби звершити диво Спасіння кожної людської душі.

Що важливо зробити цього дня

Цього дня дуже важливо або прийти до храму на літургію, або помолитися вдома Богородиці, привітати Матінку Божу своєю молитвою та подякувати за її милість і заступництво. Адже вона – духовна матір і піклується про кожного, як про свою рідну дитину. І кожен, хто звертається до Богородиці, для неї - улюблена дитина.

Після молитви варто замислитися над своїм життям: чи все добре в моїй родині? Як зробити своє сімейне життя кращим, аби стати чистішими і наблизитися до Бога. Якщо у вас ще немає діток, а ви дуже бажаєте, то цього дня варто щиро попросити Богородицю по допомогу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація