24 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

24 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Фото: pixabay.com

​​​​​​​День ангела святкують: Федот, Феодосій, Михайло, Степан, Терентій, Федір, Агата.

Який день

Своєю резолюцією від 3 грудня 2018 року Генеральна асамблея ООН ухвалила 24 січня Міжнародним днем освіти (International Day of Education), визнаючи його роль в досягненні миру й розвитку.

Проєкт резолюції був запропонований делегацією Нігерії на Глобальної конференції з питань освіти, яка відбулася в Брюсселі, і підтриманий 58 державами-членами, що продемонструвало політичну волю, спрямовану на підтримку інклюзивної, доступної та якісної освіти для всіх.

Генеральна асамблея поклала проведення ключових заходів цього дня на Організацію Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) як спеціалізованої установа ООН, що займається питаннями освіти.

24 січня святкується "солодке" свято — Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day). Дата для його установи була обрана тому, що саме цього дня 1922 року власник магазина солодощів в місті Онава (штат Айова, США) Християн Нельсон отримав патент на ескімо.

Ескімо — це вершкове морозиво на паличці, покрите шоколадною глазур'ю. За однією з найпоширеніших версій, автором цього морозива є кулінар-кондитер Християн Нельсон, який і вигадав покрити шоколадною глазур'ю брикет вершкового морозива. І назвав його "Eskimo Pie" (пиріжок ескімоса). Це сталося 1919 році, а ще через три роки він отримав патент на свій "винахід".

Саме слово "ескімо" за однією з версій, прийшло від французів, які так називали дитячий комбінезон, схожий на одяг ескімосів. Тому морозиво, "одягнене" в шоколадний "комбінезон", за аналогією, і отримало назву ескімо.

Яке православне свято

Церква згадує сьогодні святого преподобного Феодосія Великого, пустельника, засновника гуртожиткового (тобто монастирського) чернецтва в Палестині. Жив преподобний Феодосій у V-VI століттях, його батьки були заможними та благочестивими людьми.

Феодосій просив Господа, щоб наставив його на праведний шлях. Зрештою, Феодосій обрав аскетичний спосіб життя, оселившись в пустельній печері в Палестині. До його скромної келії приходило багато ченців, щоб жити також у смиренні та посвятити життя Господу.

Згодом Феодосій Великий заснував монастир. Тут, у 105-річному віці, закінчився його життєвий шлях. 529 року його поховали у печері, де починалося його чернече життя.

Які традиції на свято 

В народі цього дня відзначають Феодосіїв день, який також називають Феодосій Весняк. У давнину це була ще пора лютих морозів, тому селяни вірили, що вся нечиста сила, вигнана під час святих днів з осель, вештається десь поблизу та накликає морози-заметілі. Отже, вирушаючи у дорогу, треба було бути особливо пильним.

Оскільки свято Феодосія відбувається у розпал зими, в цей час багато людей хворіють. За повір’ями, захиститися від проблем зі здоров’ям допоможуть неприємні запахи. Тому, 24 січня було прийнято проводити обряд обкурювання всього будинку.

Був звичай на день Феодосія ходити до лазні, щоб прогнати всі хвороби. Вважалося, що 24 січня позбутися від недугів можна, якщо лягти спати, закутавшись у шкуру тварини. Таким чином в давнину лікували лихоманку.

Іменини: Григорій, Марко, Павло, Макар, Феофан, Анатолій, Феліція, Олеся, Герберт.

Що не можна робити

  • Не можна піднімати хустку, який лежатиме на дорозі, бо накличете на себе біду.
  • Не беріть жодних подарунків від чужих людей.
  • Також не можна сьогодні стригти волосся та обрізати нігті. "Хто на Федосія-весняка нігті підстриже, той три місяці в боргах жити буде".

Що можна робити 24 січня

Цей день варто провести зі своєю сім'єю. Кажуть, якщо зібратися усім разом – родина буде дружна й міцна.

Що сталося цього дня 

1848 — у Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток. Початок "золотої лихоманки".

1861 — у Петербурзі вийшов друком перший номер українського щомісячника "Основа".

1895 — встановлено неофіційний рекорд швидкості на мотоциклі — Гленн Кертіс на власноруч збудованому мотоциклі розвинув швидкість 136,29 миль/год (близько 220 км/год).

1907 — в Англії організовано перший скаутський загін.

1918 — у ніч проти 25 січня (за іншими даними 11-12 січня) було проголошено незалежність України.

1935 — в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія пива в банках під назвою "Пінисте пиво Крюгера" ("Krueger Cream Ale").

1976 — сталася одна з найбільших у XX ст. катастроф танкерів-гігантів: біля берегів Франції сів на мілину танкер Olympic Bravery, який через три тижні розколовся навпіл.

1984 — у США в продажу за ціною 2495 доларів за штуку з’явилися перші комп’ютери "Макінтош".

1986 — американський космічний апарат "Вояджер-2" став першим штучним об’єктом, який досягнув Урана, пройшовши від нього на відстані близько 100 тис. км.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Австрією і Францією.

2010 — фантастичний бойовик "Аватар" Джеймса Кемерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.

2011 — вибух в аеропорту "Домодєдово".

2015 — терористи так званої "ДНР" обстріляли з "Градів" Східний мікрорайон Маріуполя, внаслідок чого загинуло 30 мирних жителів.

Народні прикмети на 24 січня

Вранці йде сніг – увечері вдарить мороз, і холодні дні триватимуть довго.

Яка погода на Федосія, такий буде і листопад.

Якщо погода цього дня тепла, значить, весна буде ранньою.

На дахах 24 січня висять бурульки – у лютому буде тепло.

Нагадаємо, що пророкують зірки 24 січня. Гороскоп для всіх знаків

Повʼязані теми:

Наступна публікація