27 листопада 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

27 листопада 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

День ангела святкують: Петро, Олександр, Олексій, Ганна, Аристарх, Василь, Гаврило, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Діана, Сергій, Федір, Пилип (Філіп)

Який день

Сьогодні встановлено День Нобелівської премії. Цього дня 1895-го року один із найбагатших людей кінця 19-го століття Альфред Нобель підписав останній варіант свого знаменитого заповіту. Сталося це після того, як одна із французьких газет у некролозі помилково сповістила про його смерть. Весь свій капітал підприємець заповів для щорічного присудження п’яти премій: з літератури, за боротьбу за мир та три премії “за наукові досягнення, що приносять найбільшу користь людству”. Уже в грудні 1901-го року були вручені перші премії. Як і хотів Альфред Нобель, премія стала міжнародною. Сьогодні статус Нобелівської премії визначається не стільки значною сумою грошей, скільки її престижністю.

В Україні 27 листопада святкують День заснування Національної Академії Наук України. Національна академія наук України (НАНУ) заснована установчими зборами при уряді гетьмана Павла Скоропадського 27-го листопада 1918-го року і є однією з найстаріших академій на пострадянському просторі. Першим президентом Академії було обрано видатного вченого-геолога і геохіміка зі світовим ім’ям В. І. Вернадського

У США і в усьому світі сьогодні день старту гігантського розпродажу, який традиційно відбувається наступного дня після Дня подяки і має назву Чорна п’ятниця. Безліч торговельних організацій влаштовують імпровізовані розпродажі, роблять вельми відчутні знижки на свої товари. Обіг торгівлі цього дня досягає рекордних показників.

Як не дивно, цього ж дня святкують і День без покупок. Автором ідеї античорної п’ятниці є рекламіст Тед Дейв. Своїм основним аргументом він наводить таку думку, що "реклама обдурює, коли обіцяє, що ми станемо щасливішими, якщо придбаємо більше речей".

27 листопада святкують Всеукраїнський день логіста. Дата встановлена в останню п'ятницю листопада. Це ті фахівці, які знають про перевезення все: де й що купити, як і куди доставити, як зробити це в найкоротші терміни та з мінімальними витратами. Вони координують пересування товарів від точки виробництва до місця реалізації. Саме від роботи логіста залежить, якою буде кінцева вартість товару.

Яке православне свято

Цього дня вшановується пам’ять апостола Філіпа (Пилипа), який після вознесіння Ісуса Христа здійснював дива і проповідував різним народам. Він є одним з 12 апостолів, учнів Ісуса.

В Євангелії від Іоанна говориться, що Філіп походив із одного роду з Петром і Андрієм, був покликаний в учні одночасно з ними.

Крім того, він був одружений і виховував дочок, що є підтвердженням того факту, що апостоли не були апріорі самотніми.

Проповідуючи християнство, Філіп прославився великою кількістю чудес. Так, одного разу він навіть воскресив померле дитя, якого до нього принесла невтішна мати. Проте, попри всі дива, життя Філіпа закінчилося на хресті. Його стратили язичники за місіонерську діяльність.

Які традиції на свято 

У народному календарі слов’ян дата 27 листопада отримала назву Куделиця або Пилипів день.  Раніше 27 листопада виносили їжу для домовика за межі хати. Це робилося для того, щоб попросити його зберегти худобу протягом зими – вірили, що після цього вона не буде хворіти.

Також цього часу закінчувалися весілля. Починалося прядіння. Саме тому свято має назву Куделиця (куделиця – очищене і вичесане волокно льону, конопель чи вовни для прядіння).

День святого Пилипа святкувався широко, адже це Заговини перед Різдвяним постом. Вранці люди обов'язково йшли до церкви, щоб віддати рештки їжі бідним. Після приходу з церковної служби наші предки збиралися за великим і щедрим столом усією родиною. Традиційні страви на Пилипа – пельмені зі свинячим м'ясом і домашні ковбаси.

Іменини: Петро, Олександр, Олексій, Ганна, Аристарх, Василь, Гаврило, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Діана, Сергій, Федір, Пилип (Філіп) 

Що не можна робити 

  • Не сваріться, не сперечайтеся, не зліться і приберіть весь негатив з своїх емоцій.
  • Не починайте нові справи, інакше вас чекають фінансові проблеми і збитки.
  • Не говоріть поганих слів, такі слова можуть залучити невдачі, хвороби і проблеми в особистих взаєминах

Що можна робити 27 листопада

Якщо проведете день мирно і з хорошим настроєм, то отримаєте заряд везіння на довгий час.

Що сталося цього дня 

1095 — Папа Римський Урбан II на соборі в Клермоні проголошує Перший хрестовий похід

1620 — пілігрими висадились в Америці.

1893 — у Львові відбулася прем’єра п’єси Іван Франка "Украдене щастя", постановку здійснив Кость Підвисоцький, який і виконав роль Миколи Задорожного. Анну грала Антоніна Осиповичева.

1895 — Альфред Нобель підписав свій заповіт, за яким його майно поступає до фонду Нобелівської премії.

1897 — ввели в експлуатацію Єнакіївський металургійний завод — одне з найстаріших металургійних підприємств України.

1918 — відбулися перші установчі спільні збори Української Академії Наук, на яких президентом Академії було обрано В. Вернадського, секретарем — А. Кримського.

1928 — в Одеському окрузі створено першу в СРСР машинно-тракторну станцію.

1937 — у віці 73 років "народний патріарх" митрополит Василь (Липківський) розстріляний за вироком "трійки" НКВС.

1939 — утворено Дрогобицьку та Львівську області

1943 — битва підрозділів УПА з 2 дивізіями вермахту у Чорному лісі.

1952 — у свій перший рейс вирушив львівський тролейбус.

1971 — радянська автоматична станція Марс-2 зробила посадку на Марсі.

1992 — у Відні пожежа охопила палац Гофбург. Від вогню постраждали Великий і Малий зали, де в 1814-15 роках відбувалися засідання Віденського конгресу, два гобелени 18 століття, але пожежникам вдалося врятувати палац.

2004 — Верховна Рада України на позачерговому засіданні визнала результати повторного голосування на виборах Президента 21.11.2004 такими, що не відображають повною мірою волевиявлення народу і є недійсними. За ухвалення такого рішення проголосувало 323 депутати.

Народні прикмети на 27 листопада

  • Іній вранці 27 листопада – наступного року буде багатий урожай вівса.
  • Пішов дощ на Пилипа – за прикметами, можна сподіватися на багатий урожай пшениці.
  • Ворона каркає 27 листопада – невдовзі чекайте на відлигу
  • Хмарність або снігопад віщують непогожий травень.
  • Якщо на Пилипівку день теплий, то буде неврожай.

Нагадаємо, що пророкують зірки 27 листопада. Гороскоп для всіх знаків

Повʼязані теми:

Наступна публікація