280-тисячним Черкасам поки доведеться мерзнути через "примхи" газопостачальників

280-тисячним Черкасам поки доведеться мерзнути через "примхи" газопостачальників

У шести областях України вже увімкнули тепло в оселях / Фото: facebook.com/zhytlo.in.ua

В багатьох містах України вже стартував опалювальний сезон.

Жителям Черкас, яких у місті загалом нараховується понад 280 тисяч, доведеться ще мерзнути невідомо скільки. Адже "Черкасигаз" відмовляється подавати газ для опалення житлових будинків.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

"Виконком Черкаської міської ради прийняв рішення про початок опалювального сезону в Черкасах з 23 жовтня. Думаю, що вже сьогодні (22 жовтня) запрацюють котельні. Як правило,  комунальникам потрібно кілька днів, аби провести налагоджувальні роботи  та подати теплоносій в усі квартири", – наголосив міський голова Черкас Сергій Одарич, якого цитує прес-служба мерії.

«Черкасигаз» відмовляється подавати газ для опалення житлових будинків

«Черкасигаз» відмовляється подавати газ для опалення житлових будинків

Разом з тим Одарич додав, що  нині єдиною перешкодою є "Черкасигаз", який категорично проти подавати газ для опалення населення. Аналогічна відповідь з їхнього боку прозвучала цього тижня  і  на нараді з головою ОДА.

Одарич зауважив, що реальну мотивацію таких дій "Черкасигаз" складно зрозуміти, бо заборгованість за газ всієї Черкаської області  нині становить лише 47 млн грн.

"Цього вистачить лише на тиждень опалювального сезону в області. Тоді як лише за останній тиждень Черкаси погасили понад 90 мільйонів гривень заборгованості за газ, яка виникла в наслідок різниці в тарифах. Ці кошти минулого тижня надійшли з державного бюджету до міського і відразу були направлені на погашення боргу "Черкасигазу". Тож   істотних причин відмови  цього підприємства у наданні блакитного палива для початку опалювального сезону в Черкасах я не бачу", – наголосив мер.

А також додав, що, за неофіційною інформацією, нині розглядається кілька причин такої  "дивної" поведінки "Черкасигазу". Перша - те, що лімітів на жовтень для Черкас та області загалом попросту немає, оскільки їх використало місцеве ПАТ "Азот". Про це заявив міський голова і додав, що причиною цього, могло стати те, що лімітів газу для міста та області на жовтень немає. Другий варіант – політичний.  Адже, ймовірно, відсутність тепла у квартирах (особливо коли найближчими днями передбачається суттєве зниження температури) не кращим чином відобразиться на рейтингах діючої влади. Тому опозиційні сили,  які контролюють газову галузь і чимало з яких  зараз балотуються до Верховної Ради, зацікавлені у відтягуванні голосів виборців на свою користь.

Натомість Київ учора надвечір розпочав подавати тепло у житлові будинки.

Загалом опалення вже увімкнули у шести областях. У решті регіонів теплими батареї в будинках повинні стати не пізніше неділі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація