3 березня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

3 березня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Фото: УНІАН

День ангела святкують: Архип, Богдан, Дмитро, Євген, Макар, Максим, Микита, Федір, Федот.

Який день

20 грудня 2013 року 68-ма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй ухвалила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, з тим, щоб підвищити рівень обізнаності в питаннях дикої фауни і флори. Дата збігається з датою прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС) 1973 року, яка відіграє важливу роль в регулюванні міжнародної торгівлі видами, що зникають.

Всесвітній день письменника святкується за рішенням 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року. ПЕН-клуб був заснований 1921 року.

Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets- поети, essayists – нарисовці-есеїсти, novelists – романісти. Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Довсон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Ґолсуорсі. 1923 року відбувся перший конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені у 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

Також 3 березня - це Міжнародний день охорони здоров’я вуха та слуху. Цього дня медичні та інші організації в різних країнах влаштовують заходи, які спрямовані на те, щоб підвищувати обізнаність населення про можливі проблеми, пов’язані зі слухом. Своєю чергою, Всесвітня організація охорони здоров’я обіцяє надавати державам всебічну підтримку під час розробки й здійснення національних програм лікувальної та профілактичної допомоги людям із захворюваннями вух та проблемами зі слухом.

Яке православне свято

Православна церква 3 березня вшановує пам'ять Архипа, Філімона – апостолів від сімдесяти – і святу Апфію. Також день наші предки ще називали Філею Вішним або Весняними оберегами.

Апфія була дружиною Філімона. Він і Архип були апостолами від 70, а значить жили в 1 столітті. Обидва вони допомагали апостолу Павлу і вчилися у нього у Фрігії. Філімон із дружиною були дуже багатими, спочатку Архип став єпископом, а потім і Филимон став ним завдяки Павлові. Коли були сильні гоніння християн за правління Нерона, то язичники вбили Архипа. Апфію з чоловіком засудили до страшної смерті – спочатку їх закопали по пояс, а потім просто забили камінням всім натовпом.

Які традиції на свято  

Сьогодні народне свято Вівсянки (дата за старим стилем – 18 лютого).

Наші пращури 3 березня шанували пташку-вівсянку, яка вважається вісницею теплих днів. Звідси і назва дня в народному календарі. Було прийнято пекти пиріжки і печиво з вівсяного борошна. Випічкою пригощали домочадців, а також розкладали її у дворі, щоб птахи могли поласувати.

У цей період йшла серйозна підготовка до посівних робіт. Чоловіки перевіряли і чинили інструменти, сохи і вози.

Іменини: Архип, Богдан, Дмитро, Євген, Макар, Максим, Микита, Федір, Федот.

Що не можна робити

●       Слід уникати будь-яких хірургічних втручань, а також краще перенести пломбування зубів на інший день, адже результат може бути невдалим.

●       Не можна нікому заздрити.

Що можна робити 3 березня

●       Цього дня треба піти до церкви, поставити свічку за померлих родичів та відвідати їхні могили.

●       Давайте милостиню нужденним людям. Чим більше коштів дасте – тим більше отримаєте.

Що сталося цього дня

1067 — Мінськ вперше згадується в літописах у зв'язку з битвою на річці Немизі.

1639 — коледж, заснований у Бостоні (США), отримав ім'я Гарвард на честь мецената Джона Гарварда.

1669 — гетьман Дем’ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), яка обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні самостійної зовнішньої політики.

1776  — під час Війни за незалежність США закінчився Рейд в Нассау. Від нього веде свою історію Корпус морської піхоти США.

1802 — у Відні опубліковано "Місячну сонату" Бетховена.

1861 — російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в імперії кріпацтва.

1866 — у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер — Національна парламентська бібліотека України).

1875 — "день народження" канадського хокею. У Монреалі відбувся перший організований хокейний матч.

1875 — у Парижі завершилася провалом прем’єра опери "Кармен" Жоржа Бізе.

1878 — у Сан-Стефано, передмісті Стамбула, ухвалено мирний договір, який завершував російсько-турецьку війну 1877—1878 років.

1915 — у Нью-Йорку відбулася прем’єра найвидатнішого німого фільму всіх часів і народів — "Народження нації" режисера Девіда Гріффіта.

1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).

1918 — згідно з Берестейським миром радянська Росія визнала незалежність України.

1921 — Польща і Румунія підписали у Бухаресті договір про військовий союз проти Росії.

1924 — Турецька Національна асамблея скасувала Османську династію, халіфат та інші релігійні органи влади і заснувала комісаріат світських навчальних закладів.

1931 — президент США Гувер затвердив рішення Конгресу США вважати вірш "Зоряно-смугастий прапор", написаний 1814 року Френсісом Кі під впливом подій англо-американської війни 1812 року і покладений згодом на мелодію популярної англійської пісні "To Anacreon in Heaven", офіційним гімном США.

1933 — у Потсдамі Гітлер проголосив утворення Третього рейху.

1945 — під тиском США і Радянського Союзу Фінляндія, яка у вересні 1944 року підписала з СРСР угоду про перемир’я, оголосила війну Німеччині, своєму недавньому союзнику у 2-й світовій війні.

1945 — у Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1945 — винищення відділом польської Армії Крайової українського мирного населення села Павлокома.

1952 — затверджено генеральний план забудови Черкас, розроблений Київським інститутом проєктування.

1978 — на кладовищі у містечку Веве (Швейцарія) з могили викрадено останки американського актора Чарлі Чапліна; вони були знайдені через 11 тижнів поблизу Женевського озера.

1991 — у Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.

1994 — Україна й США підписали договір про дружбу і співпрацю.

2005 — Стів Фоссетт на літаку "Scaled Composites Virgin Atlantic GlobalFlyer" здійснив перший одиночний безпосадковий авіапереліт навколо Землі.

Народні прикмети на 3 березня

Густий туман – літо буде непогожим.

Чутно грім – до родючості.

Буде хуртовина, якщо навколо Місяця  туманне коло.

Хліб добре вродить, якщо багато снігу.

Влітку буде погана погода, якщо цього дня густий туман.

Якщо тріщать дрова, чекайте на холод.

Нагадаємо, що пророкують зірки 3 березня. Гороскоп для всіх знаків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація