3 червня: день вітру та Олени-Льоносійки

3 червня: день вітру та Олени-Льоносійки

Фото: pixabay.com

Дізнайтеся, яке сьогодні, 3 червня свято і як правильно провести цей день. ТСН.ua зібрав для вас цікаві факти, народні звичаї та прикмети про 3 червня у календарі.

З погляду слов’янського неоязичницького календаря, 3 червня - це свято вітру. Цього дня доцільно скористатися вітром як рушійною силою для змін: можна викинути старі речі, пустити за вітром свої печалі та проблеми. Щоб краще це візуалізувати, можна написати їх на паперовому літачку та випустити геть. У цей день можна звертатися до вітрів, щоб вони принесли вам потужні сили для змін. Для древніх слов’ян, бог вітру це Стрибог. Тому, якщо ви прихильник язичницьких вірувань, то можна пошанувати цього бога, розклавши на всі чотири сторони світу шматки хліба.

А християни 3 червня вшановують святу Олену, матір імператора Костянтина Великого, яка зробила чимало для утвердження християнської віри. За її протекції були знайдені Животворний Хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос та інші реліквії Пристрастей Христових.

Проте, у народному уявленні в Олени було чарівне дзеркало, хоча, насправді це було не дзеркало, а таріль з водою, у якій вона могла бачити минуле, теперішнє і навіть те, що ще не стало майбутнім. Тому невипадково, що її образ в українців трансформувався і далі. Вона стала «покровителькою» льону у вигляді Олени-Льоносійки. У цей день українці традиційні висаджували пізні овочеві культури та починали сіяти льон. Це пов’язано з уявленнями про те, що саме після цього дня, 3 червня не буде заморозків.

Також наші пращури вірили, що жіноче волосся у цей день отримує чудодійну силу. Волосся пов’язується з жіночою магією, тому українки ховали його під очіпки та пізніше, з розвитком фабрик, під хустки. Ходити простоволосими дозволяли лише маленьким дівчатам. Проте у день Олени жінки не робили зачісок та мали розпущене волосся, демонструючи свою силу.

Після Олени природа бере своє і все буяє пишним зеленим кольором, тому невипадково, що цей теж, як і інші, використовували для спостереження за природою.

Український народний прогностик:

Дощове літо на сніжну й морозяну зиму.

Як цвіркун цвіркоче, а пугач каже «пугу» на гожу днину.

Багато комарів врожай на ягоди, а мошки на гриби.

Риба ловить над водою мошок на дощ.

Яким буде день сонячним чи дощовим, то такою буде й осінь.

Читайте також: Гороскоп на 3 червня для всіх знаків зодіаку за картами Таро

Повʼязані теми:

Наступна публікація