30 червня: цікаві факти, народні звичаї та прикмети

30 червня: цікаві факти, народні звичаї та прикмети

Фото: wle.org.ua

Якщо 30 червня погода дощова, то зима буде сніжною.

30 червня церква вшановує пам’ять Мануїла, якого в народі ще називали Мануйлом. Зауважимо, що уже до XIX століття народний календар містив імена понад 400 православних святих, мучеників, осіб духовних і князів. "Персоніфікація" календарних днів дозволяла селянам краще орієнтуватися в часі та зберігати традиційний уклад, не побоюючись закидів в язичництві з боку православної церкви й держави.

Так, вважалося, що на Мануйла розпочинається буйний ріст усього, що раніше було посаджене. Щоправда, цього дня слід було бути обережним, бо над землею могли підійматися "злі" білі тумани, в яких могли ввижатися знайомі люди або корова білого кольору. Ходити за цим білим мороком в жодному разі не можна було, адже можна було заблукати в лісі або випадково втопитися в болоті.

Останні "привіти" передавали русалки, які, як ми вже знаємо, найактивніші під час Русалії. В деяких регіонах вважалося, що в такому молочному тумані ховаються русалки, які заманюють молодих хлопців. А дітей русалки та мавки заманювали білими квітами, які саме розпускалися о цій порі. Тому не можна було зривати латаття, щоб не перетворитися на мавку.

Також русалки у цей день могли ходити по обійстях і просити щось позичити. В цей день не давали у борг, щоб не перевівся достаток.

Український народний прогностик:

  • Вечірня веселка — до гарної погоди.
  • Червоний захід сонця — до вітру і бурі.
  • Багряний Місяць — на дощ.
  • Нічна гроза — до гарної погоди вдень.
  • Якщо погода дощова, то зима буде сніжною.

Читайте також: Коридор затемнень влітку 2020 року: як пережити

Повʼязані теми:

Наступна публікація