330 вольт замість 220. У Луцьку у людей масово згоріла техніка

330 вольт замість 220. У Луцьку у людей масово згоріла техніка

Фото: УНІАН

Причина - займання трансформатору.

У Луцьку одразу на трьох вулицях, більш ніж у сотні хат, погоріли телевізори, пральні машини та холодильники. Через стрибок напруги прилади посеред ночі почали диміти. Мешканці, які вибігли на вулицю, побачили задимлений трансформатор. Попередньо, саме його несправність і спричинила аварію.

За словами постраждалих, було зафіксовано 330 вольт за норми 220, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Хату Анатолія просто посеред ночі раптово охопив дим. Через стрибок напруги техніка почала диміти та плавитись, аби не вчаділи діти, дорослі кинулися виносити їх надвір. У пенсіонерки Галини Миколаївни погоріла майже вся техніка. Та найбільше жінці шкода новенький холодильник - із пенсії його купувала в кредит.

Перепад напруги, стверджують енергетики, стався через несправність трансформатора. Вранці взялися замінювати його на новий. Місцеві ж допитуються, чому не зробили цього раніше, переконують, що перепади напруги через цей трансформатор стаються не вперше.

У Луцькенерго запевняють – трансформатор до цієї аварії був справний. Чому згорів - нині з’ясовуватимуть. Оплатити ремонт техніки людям беруться власним коштом. "Там вже стоїть бригада, яка буде проходити обстеження кожного будинку. Ми будемо ремонтувати, ми будемо здавати в сервісні центри", - сказав Роман Рожило, директор Луцької філії Волиньобленерго.

Юристи ж радять потерпілим не надто вірити обіцянкам і на випадок, якщо енергетики передумають, збирати докази, що техніка згоріла саме через стрибок напруги. "Це можуть бути фотографії, свідчення сусідів, відео. Цю матеріальну шкоду, яка була завдана, якщо вона буде підтверджена документами, то в повній мірі ви її відшкодуєте", - зазначив Богдан Климук, юрист.

Потерпілі самостійно складають списки погорілої техніки та рахують збитки. У різних будинках нарахували від трьох до 250 тисяч гривень. Якщо ремонт їм не відшкодують, люди обіцяють йти до суду.

Тетяна Хомич

У жителів Луцька серед ночі погоріла вся побутова техніка  

У жителів Луцька серед ночі погоріла вся побутова техніка  

Повʼязані теми:

Наступна публікація