60% жертв мовчать. Де і хто в Україні найбільше скаржиться на домашнє насильство – інфографіка

60% жертв мовчать. Де і хто в Україні найбільше скаржиться на домашнє насильство – інфографіка

Фото: ТСН.ua

У столиці за рік зафіксовано понад 9 тисяч звернень.

90% скарг щодо домашнього насильства до правоохоронних орагнів надходять від жінок, а найбільша кількість звернень зафіксована у Дніпропетровській області. Про це свідчить оприлюднена Нацполіцією статистика.

У перші три місяці 2018 року кількість звернень щодо насильства у родині підскочила на 7,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У Мінсоцполітики вважають, що такі зміни можуть бути пов’язані з ухваленням Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Мовляв, після набуття чинності документа з’явилася законна можливість отримати допомогу та захист.

Слід зауважити, що майже 90 % від усіх звернень щодо домашнього насильства надходять від жінок.

За кількістю звернень першою стала Дніпропетровська область (11 212 випадків за 2017 рік),  за нею розташовується Київ (9 499), а замикає трійку Вінницька область (7 818). Найменшу кількість звернень зафіксували на Полтавщині  (1 486).

У поліції відзначають, що понад 60% постраждалих від насильства взагалі не повідомляють про його вчинення та не звертаються за допомогою.

Детальніше про статистику кримінальних правопорушень щодо насильства у родині за регіонами України дивіться в інфографіці на ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua


До офіціної статистики потрапляє лише мізерна частка випадків домашніх знущань, - стверджують психологи. Для українців ця тема досі табу. ТСН у партнерстві з ЮНІСЕФ в Україні розпочинає відверту розмову про психологічне, фізичне та сексуальне насильство у сім'ях. З понеділка  - 5 листопада - в ефірі ТСН об 19:30 спецпроект "Рідний кат".

Журналісти прожили кілька моторошних місяців із жертвою домашнього насильства: від повного відчаю та безпорадності - до рішення тікати від ката. Куди телефонувати й бігти, коли життя нестерпне? Хто захистить? І чому в Україні не працюють державні програми захисту. Чим небезпечна мрія попелюшки? І який зв'язок між добробутом нації та звичкою виховувати дітей ременем? Ексклюзивний репортаж зі Швеції - першої країни у світі, яка почала карати дорослих за биття дітей.  І що українці можуть змінити у себе вдома вже зараз, щоб стати щасливішими та заможнішими?

Спецпроект "Рідний кат" 5-11 листопада тільки в ТСН.

Як повідомлялося раніше,  нещодавно набрав чинності наказ МВС України щодо термінових заборонних приписів у ситуаціях домашнього насильства. Відтепер правоохоронці зможуть відразу подбати про безпеку жертви. Припис накладатиме на правопорушника зобов’язання залишити місце проживання або перебування постраждалої особи,  міститиме заборону на вхід та перебування в цьому місці, а також заборонятиме кривднику в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація