7 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

7 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Фото: unian.net

День ангела святкують: Антон, Владислав, Давид, Дмитро, Семен, Степан, Фекла

Який день

Сьогодні незвичайне та смачне свято - Національний день фрапе. Свято з’явилося в той день, коли Дімітріс Вакондіос створив перше фрапе на Міжнародній виставці в Салоніках в 1957 році. Вакондіос презентував продукцію Nestle  - новий розчинний шоколадний напій, приготований з молока. Вакондіос не зміг знайти гарячу воду для приготування звичайної розчинної кави, тому він імпровізував, змішавши каву з холодною водою і льодом. В результаті вийшов ситний і прохолодний пінний холодний кавовий напій, який став першим фрапе. Грецький фрапе як і раніше залишається найпопулярнішим кавовим напоєм в Греції і на Кіпрі, але він також є офіційним національним кавовим напоєм Греції.

Яке православне свято

Цього дня 7 жовтня Православна церква шанує пам’ять першомучениці Теклі (Фекли), послідовниці апостола Павла, яка зазнала багато страждань за свою святість і чистоту дівочу. У віці 18 років вона звернулася в християнську віру і стала черницею.

Християнська віра допомогла Теклі перенести всі страждання і муки від гонителів християн і від чоловіків, які посягали на її дівоцтво. Її намагалися спалити на багатті, але пішов дощ з градом і вогонь погас. Теклу не розшматували й дикі звірі, а лише покірно лизали їй ноги. П’яні хлопці хотіли збезчестити святу діву, але Господь розгорнув перед нею гору і вкрив її від переслідувачів в печері. Свята рівноапостольна Текла дожила до 90 років, зцілюючи стражденних духом і плоттю, проповідувала Істину і багатьох звертаючи до віри. 

Які традиції на свято 

У народі казали: "На Теклу ночі темні, а дні кінськими кроками зменшуються". Акцент на темряві ночей перед днем Текли пов’язаний з "замолотками" (початком обмолоту хліба). У приміщеннях, де сушили снопи, розводили вогонь. На нічному фоні яскраві спалахи багать і низка вогнів на околицях сіл сприймаються особливо контрастно і навіть зловісно.

За старих часів цього дня співали пісні і веселилися, лише о півночі запалювали вогонь і починали молотити. У наступні дні вже молотили вранці. Першу клуню називали іменинницею.

Забобонні селяни не топили стодола до дня Текли, та й в цей день розпалювали вогонь ближче до півночі. Стодола 7 жовтня була іменинницею, тому вона відпочивала. На Теклу вшановували молотників. У клуні теж приносили горщик каші і пиріг, залишали в кутку або біля місця, де розводять вогонь.

У день Текли жінки намагалися хоч трохи попрясти, щоб надалі охоту до цієї справи мати. Селяни копали буряк і останній раз збирали боровики. У цей день грали весілля. Вважалося, що тоді шлюб буде міцним і щасливим.

Іменини

День ангела святкують: Антон, Владислав, Давид, Дмитро, Семен, Степан, Фекла

Що не можна робити 

  • Сьогодні не можна думати погано про рідних або близьких, аби не накликати на себе біду
  • Не слід цього дня об’їдатися та зловживати алкоголем
  • Не бажано нині відмовляти нужденним, аби цілий наступний рік не бути нужденним
  • Ще не можна брехати, щоб не накликати на свою сім’ю лиха.

Що можна робити 7 жовтня

  • Цього дня вшановують святу Теклю. Їй можна молитися про що завгодно, просити спасіння, зцілення, любові, щасливого збігу обставин, удачі і щастя.
  • Вдень не можна запалювати вогонь. А після заходу запалити полум’я обов’язково. Вважається, що цей вогонь принесе щастя, багатство і успіх. Саме тому день і називається "заревницею".
  • Той, хто сьогодні загадає бажання, дивлячись на полум’я, у того воно обов’язково здійсниться.
  • Всі вузли, які будуть сьогодні зав’язані, ніколи не розв’яжуться. Тому сьогодні  укладають шлюби – вони будуть міцними і щасливими.

Що сталося у цей день 

1253 — коронація в Дорогичині галицько-волинського князя Данила Романовича королівською короною, надісланою від Папи Римського Іннокентія IV.

1571 — битва при Лепанто. У п’ятигодинній битві флот Священної ліги (союзу Іспанії, Венеції та Папської держави) під командуванням Дона Хуана Австрійського розбив османський флот, зупинивши експансію Османської імперії на південь Європи. У бою втратив ліву руку іспанський письменник Сервантес.

1620 — біля Могилева османи й татари розгромили військо Речі Посполитої, що відступало після Цецорської битви. Загинув великий коронний гетьман Станіслав Жолкевський, поліг Михайло Хмельницький та в полон потрапив його син Богдан.

1806 — у Великій Британії вперше запатентовано копіювальний папір.

1879 — Австро-Угорська імперія уклала таємну угоду з Німецькою імперією — перший крок у створенні Троїстого Союзу.

1903 — в провінції Онтаріо (Канада) відкриті поклади срібла.

1913 — уперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті весь виробничий процес збирання автомобілів почали виконувати за новою технологічною схемою — на конвеєрі.

1918 — перервані російсько-українські мирні переговори через розбіжності з питань територіальної приналежності Донбасу і Криму.

1920 — перші сто жінок прийняті до Оксфордського університету.

1926 — Фашистська партія Італії проголошена "партією держави".

1943 — Остапа Вишню звільнили з ув’язнення в радянських таборах.

1944 — США, СРСР, Велика Британія і Китай домовилися про заміну Ліги Націй Організацією Об’єднаних Націй.

1950 — війська ООН вступили на територію Північної Кореї.

1952 — отримано патент на штрих-код.

1977 — ухвалено останню Конституцію СРСР ("брежнєвську").

1988 — у Ризі вперше від 1940 року підняли латвійський національний прапор.

1992 — Національна Рада Азербайджану проголосувала проти вступу республіки до СНД.

2001 — в небо піднявся перший вертоліт незалежної України — АК1-3, політ здійснив заслужений льотчик-випробувач СРСР Полуйчик Станіслав Дем’янович.

2001 — у відповідь на проведені 11 вересня теракти в Нью-Йорку і Вашингтоні та після відмови руху Талібан видати США Осаму бен Ладена, звинуваченого в їх організації, американські війська почали операцію "Відплата", завдавши ракетно-бомбових ударів по стратегічних позиціях талібів у Афганістані.

2006 — вбито російську опозиційну журналістку Анну Політковську.

2007 — 4-й президент Чеченської Республіки Ічкерія Доку Умаров проголосив на території Північного Кавказу Ісламську Державу Імарат Кавказ.

Народні прикмети на 7 жовтня 

  • Яскраве сонце на Теклю обіцяє різку зміну погоди.
  • Грім гримить 7 жовтня – зима буде теплою.
  • Зима буде холодна і рання, якщо на день Теклі птиці низько над землею літають.
  • Якщо великий врожай жолудів, зима буде м’яка, а майбутній рік врожайним.

Нагадаємо, що пророкують зірки 7 жовтня. Гороскоп для всіх знаків.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація