8 червня: цікаві факти, народні звичаї та прикмети

8 червня: цікаві факти, народні звичаї та прикмети

Фото: Unsplash

ТСН.ua зібрав цікаві факти, народні звичаї, легенди та прикмети про 8 червня у календарі.

На 8 червня 2020 року цьогоріч припадає другий день Трійці. В народі цей день, тобто понеділок після Трійці, називається Бога-сина. Це був особливий поминальний день з деякими регіональними відмінностями. Наприклад, на Кіровоградщині побутувало відзначення цього поминального дня у п’ятницю перед Трійцею, на Вінниччині в клечальну суботу.

Чим був особливий саме понеділок після Трійці? Оскільки з цього дня розпочинається Русальний тиждень, коли, згідно з народними віруваннями духи природи та душі померлих родичів можуть завітати до оселі, прийнято було вшановувати покійників. Традиційно саме цей поминальний день призначався лише для самогубців, особливо, тих, хто втопився. В українській традиції таких людей ховали поза межами кладовища.

Згідно з народними звичаями жінки зранку з мисками зі святковою їжею йшли спочатку до церкви, де відправлялися панахиди, а потім на могили до покійних родичів. Так в одному ритуалі з’єдналися українські язичницькі та християнські вірування.

На більшості ж території України у клечальний понеділок спочатку відбувалася служба у церкві, а тоді все село з церковною процесією обходило поля довкола сіл. Цей ритуал виконували, щоб град, посуха чи інша негода не пошкодила посіви збіжжя та рослин. У цей момент християнські хоругви та хрести прикрашали квітами та зіллям.

Для сучасних неоязичників Русальний тиждень - хороший період для ворожіння та звернення до природних стихій. Цей період вважається енергетично сильним часом.

Український народний прогностик

Червень тому зелениться, хто працювати не лінується.

Коса любить брусок і сала кусок.

Влітку з потом, а взимку з повним ротом.

Ликом хрін не викопаєш.

Читайте також: Що зірки нам пророкують: гороскоп на червень 2020 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація