93-а бригада ЗСУ отримає почесне найменування "Холодний Яр", нові шеврони та бойовий прапор

Перейменування 93-ї бригади є ще одним кроком на шляху декомунізації української армії.

93-а окрема механізована бригада Збройних сил України, яка базується у Дніпрі, отримає почесне ім'я "Холодний Яр", нові шеврони та бойовий прапор.

Про це бригада повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Після завершення всіх юридичних процесів та підпису президента, 93-а окрема механізована бригада з гордістю нестиме назву і символи Холодного Яру, та довершить справу визволення Української землі від московської окупації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перейменування 93-ї бригади є ще одним кроком на шляху декомунізації Збройних Сил України.

За словами волонтера Романа Доніка, який допомагав у створенні нових символів бригади, 93-а ОМБр отримає нове почесне ім'я орієнтовно 29 січня. "Документи всі узгоджені і вже знаходяться в адміністрації президента", - повідомив він.

Донік також нагадав, що Холодний Яр – історична місцевість в Україні, яка розташована на півдні Черкаської та півночі Кіровоградської областей. "Холодний Яр – один з найбільш відомих символів української воїнської звитяги, причому протягом дуже тривалого часу", - повідомив він. 

Зокрема, під час Другої світової війни у Дніпропетровську діяло з'єднання Української повстанської армії (УПА) під назвою "Холодний Яр". 

"Холодний Яр" входила в Південний краєвий провід ОУН з центром в Дніпропетровську. Найактивніше підпілля ОУН у ті часи діяло в Дніпропетровську, Кривому Розі, Нікополі, Дніпродзержинську, Новомосковському районі, але в тій чи інший мірі мережа була скрізь по області. Тобто тут пряма прив'язка до нашого ППД. Саме тому бригада матиме почесне найменування "Холодний Яр", а не "Холодноярська", хоч і асоціативний ряд один", - зазначив Роман Донік. 

Ще один з авторів нових символів 93-ї бригади Віталій Гайдукевич сподівається, що імена і іменні прапори стануть не винятком, а правилом для інших бригад Збройних сил України.

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року суд Апеляційний суд Київської області реабілітував отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу. Зазначається, що вони "чинили супротив комуністичному тоталітарному режиму, що ніс з собою геноцид, порушення прав та свобод людини, військові злочини та злочини проти людства".

Відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті" повстанські та партизанські загони Холодноярської республіки визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті. 

Холодноярська Республіка (1919–1922) була самопроголошеним державним утворенням на землях УНР, у Чигиринському повіті Київської губернії (нині Чигиринському районі Черкаської області), в районі лісового урочища Холодний Яр. Радянська історіографія замовчувала існування цього утворення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація