Аби ви були здорові: Супрун розповіла, чому важливо знати про глікемічний індекс продуктів

Дата публікації
Перегляди
1958
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Аби ви були здорові: Супрун розповіла, чому важливо знати про глікемічний індекс продуктів

Фото: Pexels

Варто вживати ті продукти, що мають менший глікемічний індекс.

Люди звикли оцінювати їжу з точки зору калорій. Але це не головний і не найточніший показник шкідливості або корисності продуктів. Коли йдеться про вуглеводи: хліб, макаронні вироби, солодощі чи напої - слід також зважати на їхній глікемічний індекс.

На це у четвер, 21 лютого, звертає увагу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Глікемічний індекс - це рейтинг продуктів за тим, наскільки стрімко вони піднімають рівень цукру в крові. Що він нижчий, то краще.

"Вуглеводи, які ми їмо, рано чи пізно стають цукрами та потрапляють в кров. Коли ми поволі перетравлюємо вуглеводи, то цукри надходять у кров поступово, і коливань рівня цукру не виникає. Якщо ж з’їсти смаколик, випити солодкий напій чи поїсти манної каші, то рівень глюкози відразу зростає", - наголошує Супрун.

За її словами, рівень глюкози в крові у людини має бути сталим. "Адже пік глюкози одразу понижує гормон інсулін. Глюкоза стає підшкірним жиром, а ми знову відчуваємо голод", - додає вона.

Такі коливання рівня цукру шкідливі, бо вони:

  • прискорюють старіння та сприяють набору ваги
  • сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, людям з діабетом 2 типу вони особливо небезпечні

Наскільки швидко їжа стане глюкозою крові показує глікемічний індекс. Що він вищий, то гірше. Глікемічний індекс певного продукту залежить від кількох чинників: скільки в ньому вуглеводів, яка частина із них цукри, і скільки є клітковини. Що менше цукрів, і більше клітковини, то краще.

Супрун радить, робити щоденний вибір на користь продуктів із низьким глікемічним індексом.

На різних ресурсах є безліч таблиць, в яких вказано цей показник для багатьох продуктів. Як приклад, перегляньте таку таблицю.

Ось кілька конкретних прикладів:

▪ Продукти із низьким глікемічним індексом — менш як 55

Цільнозерновий хліб, цільнозернова вівсяна каша з висівками, гречана каша, макаронні вироби, кукурудза, горох, сочевиця, квасоля, більшість фруктів, овочі та коренеплоди.

▪ Продукти з середнім глікемічним індексом — 56-69 — житній хліб, коричневий рис, басматі та кус-кус.

▪ Високий глікемічний індекс — 70 та вище

Батон, кукурудзяні пластівці, мюслі, гранола, вівсяна каша миттєвого приготування, круглий рис, рисова локшина, картопля, солодощі, перепічка, попкорн, кавуни та ананаси.

Значення глікемічного індексу не дає додаткової інформації про поживну цінність продукту. Тому важливо зважати на розмір порцій. У певного продукту може бути низький глікемічний індекс, але, до прикладу, високий вміст жирів.

"На глікемічний індекс впливає спосіб приготування, а також інші продукти, які ви споживаєте разом. Якщо продукт має високий глікемічний індекс, як картопля, їжте його з овочами, а не з хлібом і десертом", - підсумувала Супрун.

Ми звикли оцінювати їжу з точки зору калорій. Але це не головний і не найточніший показник шкідливості або корисності...

Опубликовано Уляна Супрун Четверг, 21 февраля 2019 г.

Нагадаємо, раніше Супрун розвіяла міфи про вершкове масло.

Як харчуватися здорово, не витрачаючи при цьому багато грошей

Як харчуватися здорово, не витрачаючи при цьому багато грошей
Наступна публікація