Адвокат Полозов розповів, у якому статусі перебувають повернені Росією українські судна

Адвокат Полозов розповів, у якому статусі перебувають повернені Росією українські судна

Фото: Крим.Реалії

Вони мають статус речових доказів.

Українські катери "Нікополь"і "Бердянськ" та буксир "Яни Капу", які у листопаді 2018 року захопила у полон РФ і нині повертає до України, досі перебувають у списку речових доказів, які проходять у кримінальній справі, тому на вимогу суду їх можуть знову забрати.

Про це заявив адвокат Микола Полозов журналістам телеканалу UATV.

"Їхній правовий статус досі - речові докази. РФ не виключила ці кораблі зі списку речових доказів, які проходять у кримінальній справі, і фактично, згідно з російськими законами, їх передано Україні на відповідальне зберігання. Це означає, що на вимогу слідчого або суду, які захочуть їх вивчати, Україна повинна буде ці кораблі надати знову", - наголосив адвокат.

Крім того, за словами Полозова, нині у кримінальній справі як речові докази проходить вилучена росіянами документація, деякі особисті речі екіпажів суден, радіонавігація, радіокерування. А також військові припаси та особиста зброя військових моряків. Деякі з цих речей, зауважив адвокат, росіяни досі не повернули.

У неділю, 17 листопада, із акваторії "Генмола" в Керчі в анексованому Росією Криму у супроводі російської берегової охорони вивели три українські військові судна, захоплені рік тому. Йдеться про катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". У понеділок, 18 листопада, Росія розпочала процес передачі Україні захоплених нею буксиру та двох бронекатерів, екіпажу яких на початку вересня визволили з полону. 

За розрахунками фахівців, техніка прибуде в одеський порт не раніше середи, 20 листопада. Щойно кораблі прибудуть до Одеси, експерти ретельно оглядатимуть їх, аби з’ясувати, чи не вилучили окупанти обладнання чи документацію. Їхні висновки, як заявили у МЗС, допоможуть сформувати докази проти Росії у арбітражному трибуналі, який відбудеться 21 листопада у Гаазі.

Українські кораблі, які Росія повернула, прибудуть до Одеси орієнтовно 20 листопада

Українські кораблі, які Росія повернула, прибудуть до Одеси орієнтовно 20 листопада

Повʼязані теми:

Наступна публікація