Адвокат заявив про перешкоджання розслідуванню отруєння дітей у таборі "Славутич"

Адвокат заявив про перешкоджання розслідуванню отруєння дітей у таборі "Славутич"

Адвокат заявив про перешкоджання розслідуванню отруєння дітей у таборі "Славутич"

Фото: Сайт табору "Славутич"

Керівники табору спочатку пропонували допомогу, проте "нікуди далі це не пішло".

Керівництво табору "Славутич" на Київщині, де нещодавно отруїлися 12 дітей, перешкоджає судовому розслідуванню справи, яку відкрили після інциденту

Про це у коментарі ТСН.ua заявив адвокат Тарас Безпалий.

За його словами, зараз у справі проводиться досудове розслідування — збираються докази, опитують свідків, батьків, дітей. Однак табір і лікарня не поспішають надавати відповіді на запити слідчого та адвоката, що наштовхує на думку про свідоме перешкоджання розслідуванню.

"Станом на 19 липня існують деякі складнощі в отриманні від них документів. Я надсилав адвокатські запити до лікарень та інших установ з метою отримання доказів по справі. Разом з тим, сам табір не отримав, тобто, фактично, не забирає мої адвокатські запити. Я розумію, що це відбувається по певній вказівці або з метою ненадання відповіді на певний запит", — заявив захисник.

Адвокат стверджує, що так само табір спочатку ігнорував запити слідчого, який вже отримав тимчасовий доступ, який має бути реалізований найближчими днями.

"З усього цього я можу зробити припущення, що заклад не налаштований на співпрацю зі слідством і встановлення істини. Більше того, як відомо, заклад продовжив свою роботу попри припис з вимогою усунути порушення щодо цього харчоблоку, виявлених інфекційних заражень і так далі", — вважає адвокат.

Він також розповів, що одразу після інциденту на територію табору не хотіли пускати нікого стороннього. З його слів, у той час у таборі відбувалося прибирання, проте чи було воно здійснене для усунення слідів чи виключно відповідно до інструкції — слідству наразі не відомо.

"Відповідно до законодавства, на приватну територію можна зайти тільки за дозволом власника або за ухвалою слідчого судді. Така ухвала на обшуки ще не бралася слідством, проте коли, зі слів слідчого, це все сталось, намагалися зайти на територію, охоронник не пускав до обіду. В цей час відповідно до інструкції або з якихось інших мотивів робилось прибирання території, яка відповідає за приготування їжі — все вимивалося хлором, все чистилось і так далі. Відповідно, є побоювання, що це було спеціально зроблено саме з метою знищення певних слідів або певних зразків — мені невідомо. Але ми не виключаємо, що такі дії чинили виключно у межах інструкції", — розповів захисник.

Відповідаючи на запитання, чи пропонувало кервіництво табору якусь допомогу, адвокат відповів, що у перші дні після події такі заяви від кервіництва мали місце, проте "нікуди далі це не пішло".

"Зараз ситуація така, що питання мабуть більше не в допомозі, а питання у тому, щоб такі наслідки не повторилися. Якихось позитивних прогнозів щодо її одужання лікарі не надають. Навряд чи можна зараз говорити про якусь компенсацію, якщо дитина може загинути", — наголосив Безпалий.

Він також підтвердив, що лікарі не надають втішних прогнозів щодо стану дитини, яка внаслідок отруєння перебуває у комі.

"Дитина зараз внаслідок харчового отруєння, недбалості лікарів, які там працюють, фактично перебуває у комі після дуже складної операції", — розповів він.

Скандальний табір "Славутич" прийняв нову зміну попри всі заборони Держспоживслужби

Скандальний табір "Славутич" прийняв нову зміну попри всі заборони Держспоживслужби

Нагадаємо, на початку липня у 12 дітей в таборі "Славутич" на Київщині діагностували розлад шлунково-кишкового тракту і помістили до медичного ізолятора табору. Всі вони є вихованцями спортивної школи Дерюгіних, які прибули, щоб готуватися до змагань. Найбільше постраждала 8-річна дівчинка, лікарі "Охматдиту" борються за її життя. Наразі триває розслідування.

У КОДА вирішили закрити табір "Славутич" на Київщині, де отруїлися діти, адже комісія виявила численні порушення та зловживання у закладі. Проте невдовзі табір незаконно поновив свою роботу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація