Аферисти видурили тисячі гривень у родин важко хворих дітей, "прикриваючись" ТСН

Аферисти видурили тисячі гривень у родин важко хворих дітей, "прикриваючись" ТСН

Журналісти просять усіх постраждалих від шахрайства відгукнутися та допомогти в покаранні зловмисника.

Тисячі гривень у свою кишеню цинічно заробили на чужій біді шахраї, прикриваючись добрим іменем сайту tsn.ua. Зі складною та добре продуманою схемою несподівано для себе зіткнулися його редактори, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За шість років існування рубрики ТСН допомогла щонайменше трьом тисячам дітей, це один із найбільших благодійних майданчиків країни. Суми, які збирають на лікування малюків небайдужі люди, можуть сягати десятків та навіть сотень тисяч гривень – на ці гроші й зазіхнули аферисти, що живуть на околиці Києва. Під виглядом благодійників ці люди ошукували батьків хворих дітей.

Аферисти збирали гроші з батьків недужих дітей за розміщення інформації на tsn.ua

Аферисти збирали гроші з батьків недужих дітей за розміщення інформації на tsn.ua

Журналісти знайшли ініціатора схеми, чоловік переконаний, що діє в межах закону. "Я з усіма батьками підписую ось такого плану договір. Я передаю його поштою або при особистій зустрічі. За умовами цих договорів, я надаю батькам рекламно-інформаційну підтримку в розміщенні реклами про їхніх дітей", - пояснив Володимир Середа. На запитання, чи говорить він батькам про те, що інформація на tsn.ua розміщується безкоштовно, чоловік відповідає: "Я в людей грошей не вимагав. Шахрайства нема, я ходив до юристів, не до одного – немає й близько", - твердить він. І не бачить проблеми в тому, що брав гроші з людей за послуги, котрі насправді безкоштовні.

Схема афери така: шахраї відшукують у інтернеті інформацію про родини із хворими дітьми, зв'язуються з батьками та пропонують свої послуги у зборі коштів на лікування. При цьому кажуть, що для розміщення інформації про дітей у великих ЗМІ потрібні гроші. Вартість цих послуг складає 20% від загальної суми збору. Якщо батьки погоджуються, псевдоволонтери просять їх відкрити окремий рахунок у банку, отримують від родин повний пакет документів – зокрема, копії паспортів та свідоцтв про народження, виписки з медичних карт та фотографії дітей. Далі створюють електронну пошту, назва якої має бути схожою на ім'я та прізвище мами чи тата хворої дитини, і вже нібито від імені батьків звертаються до ТСН. Редакторів пакет документів задовольняє, адже всі вони – справжні. Матеріал потрапляє на сайт, і на картку починають надходити гроші. За пару тижнів батьків просять звітувати про стан рахунку та перерахувати 20% суми.

Мама хворого на ДЦП Богданчика перерахувала аферистові більше 7 тисяч гривень. Ліля каже, що ніколи не просила грошей на лікування у чужих людей, справлялися самі, попри те, що родина багатодітна і працює лишень чоловік. Аж раптом у травні на її номер подзвонили. "Сказали, що волонтери з Києва, що можуть допомогти зібрати гроші на реабілітацію", - каже вона. Допомога тоді Лілі була дуже потрібна, тож вона відправила Володимиру Середі всі особисті та медичні документи. Папери з фейкової адреси фейковий благодійник переслав на ТСН, і за деякий час на спеціально відкритий Лілею окремий рахунок почали надходити гроші. Тоді Середа знову зателефонував – із вимогою розрахуватися. Жінка переправила йому гроші та звіт про надходження.

У цей самий час до редакції сайту ТСН надійшов лист від іще однієї мами, котра обурювалася тим, що журналісти співпрацюють із якимось посередниками та розміщують інформацію за гроші. "Люди реально повірили в те, що ми можемо за гроші це робити", - дивується керівник рубрики "Допомога" на tsn.ua Надія Роман. Журналісти знайшли адресу шахрая та самі викликали поліцію. Патрульні викликали слідчо-оперативну группу, оперативники оформили протокол.

У кіберполіції пояснили, що фейкові електронні адреси, факти переведення коштів та свідчення ошуканих – це вичерпні докази злочину. "Злочин дійсно є, тому що зловживають довірою і заволодівають коштами громадян, так, як і говорить стаття 190", - каже старший інспектор з особливих доручень кіберполіції Дмитро Хотін. Однак, за його словами, такі кримінальні провадження рідко доходять до суду. "Коли люди розуміють, що їх дйсно знайшли, що вони можуть понести відповідальність, тобто сісти до в'язниці, а там терміни такі досить значні, тоді люди задумуються і починають всіляким чином знаходити механізми для повернення коштів", - пояснив він.

Чи готовий Володимир Середа компенсувати збитки батькам тяжко хворих дітей, говорити чоловік не схотів. Правоохоронці ж кажуть, що в разі доведення провини фейкових волонтерів буде доведена, їм може загрожувати штраф або реальний термін до трьох років ув'язнення. Самотужки журналісти виявили щонайменше п'ять випадків шахрайства та заробітку на хворих дітях, але впевнені, що потерпілих може бути набагато більше. ТСН просить людей, яких обдурили псевдоволонтери - повідомити про це електронним листом на адресу feedback@1plus1.tv. Ми хочемо, щоби негідники, які крали гроші в хворих, опинилися за ґратами.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація