Агресія РФ в Азовському морі: Муженко розповів передісторію захоплення українських кораблів

Агресія РФ в Азовському морі: Муженко розповів передісторію захоплення українських кораблів

Фото: Reuters

Начальник Генштабу зауважив, що це був плановий перехід українських кораблів.

Українські кораблі були обстріляні, коли залишали Керченську протоку в супроводі російських кораблів, не отримавши дозвіл на проходження під мостом в Азовське море, пояснив начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко.

Про це він повідомив на засіданні Ради національної безпеки і оборони України в ніч проти понеділка, - пише Інтерфакс-Україна.

"Під час планового переходу 24-го числа отримали повідомлення про закриття зони проходження в районі Керченської протоки. Підтвердження через міжнародний центр контролю, який перебуває в Іспанії, цього закриття зони не було", - сказав він на засіданні Ради національної безпеки і оборони України в ніч проти понеділка. 

Начальник Генштабу зауважив, що це був плановий перехід українських кораблів, катерів і суден з постійного пункту базування в Одесі в Маріуполь.

"25-го числа близько 4 годин старший проходу зробив два запиту на диспетчерський пункт у Керчі щодо можливості проходження та уточнення графіка проходження в зоні Керченського мосту. Інформації не отримали. Відповіді не отримали. Продовжували рух. В подальшому отримали повідомлення про те, щоб вийти в район очікування, де буде визначено порядок проходження під аркою кримського мосту", - розповів він.

За інформацією Муженко, в 11:00 неділі з'явилося повідомлення про закриття проходу, і відповідна інформація з'явилася в міжнародному центрі контролю.

За його словами, ця інформація не відповідала дійсності, оскільки пізніше під аркою кримського моста пройшли два протидиверсійні катери Російської Федерації.

Начальник Генштабу зазначив, що пояснили неможливість для українських суден пройти під мостом тим, що там суховантаж сів на мілину.

Він також додав, що не отримавши до 17:00 інформацію, кораблі ВМС України ухвалили рішення повертатися в пункт постійного базування – в Одесу.

"При виході кораблів, при проході із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від берега Криму, в районі 40 кілометрів на південний схід від Керчі, кораблі, які супроводжувалися суднами і кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані... озброєння застосовувалося на ураження", - заявив Муженко.

Разом з тим він додав, що після цього зв'язок з українськими кораблями був втрачений. 

ЄС та НАТО зробили заяви щодо ескалації на Азові

ЄС та НАТО зробили заяви щодо ескалації на Азові

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двох катерах "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього російські перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Через напад російського флоту президент України Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет, а Україна ініціювала позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

Повʼязані теми:

Наступна публікація