Агресія в школі. Чому діти тероризують однокласників та вчителів і чому психологи часом безсилі

Агресія в школі. Чому діти тероризують однокласників та вчителів і чому психологи часом безсилі

Фото: pixabay.com

У багатьох школах бракує психологів.

В Україні бракує кваліфікованих дитячих психологів у школах. Ставки низькі, одна людина має впоратись із сотнями учнів. Після інциденту в столичній школі, коли учень проштрикнув вчительку ножицями, проблема стала ще гострішою. Тим часом у іншій школі учень тримає у терорі весь клас. І жоден психолог нічого не може вдіяти. За історією 8-річного Артура ТСН стежить ще з кінця минулого року.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

У 94-й школі столиці нині настав відносний спокій. Аби діти подолали стрес, залучили цілу групу психологів університету імені Грінченка. На їхніх очах однокласник розбив вчительці голову стільцем, а далі проштрикнув її ножицями. Спеціалісти провели екстрену інтенсивну роботу зі школярами.

"Але це тому, що було 6 психологів, бо пані Ользі було б дуже важко. Можу сказати, що психологи шкільні сказали, ви сьогодні виконали ту роботу, яку б ми виконували майже місяць, щоб переварити цю ситуацію з дітьми".

До цього мати нападника викладала криваві фантазії сина в Інтернет, проте не показала їх жодному вчителю у школі. Про дивні малюнки не знала і шкільний психолог.

У сучасній школі працює як правило один психолог. Йому не під силу глибоко дослідити кожного з дітей.

"Психолог, який має таке навантаження, не може якісно виконувати свою роботу".

Тому допомогти виявити прояви агресії можуть саме батьки. Якщо є сигнал, що дитина психічно нестабільна, про це має вчасно дізнатись фахівець.

"Тоді це вже не психолог, а психіатр займається. Тоді вже вступає медицина. І тоді медицина повинна ці випадки відслідковувати і вважати, чи ця дитина може бути в колективі, чи цій дитині шкодять ці речі".

ТСН з'ясувала причини браку кваліфікованих дитячих психологів у школах

ТСН з'ясувала причини браку кваліфікованих дитячих психологів у школах

8-річного Артура добре пам'ятають у столичній 247-й школі. Учні й вчителі потерпали від бійок, в них летіли книжки та стільці. Вчителька собою захищала від учня дітей. Однокласники й вчителі скаржилися на терор.

"Розріжу живіт, дістану внутрішні органи", - погрожував хлопець.

З ним не міг впоратися жоден психолог. Тиждень батьки відмовлялися водити дітей до школи. Натомість саме батько Артура проблеми в дитині не бачив - усіх звинувачував у змові, а відео з сином називав змонтованим. Психологи вказували на ймовірне насилля в родині, яким пояснювали поведінку дитину. Сина у батька забрали - і далі почались суди.

"Я ніяких коментарів телебаченню, а тим більше "1+1", з яким у мене скоро буде суд, дуже скоро. У зв'язку з тим, що розповсюджують інформацію не ту, що треба. Мені сказали, що мене замовили на телебаченні", - каже батько Артура.

Сьогодні в нього черговий суд. Він забрав дитину та судиться тепер мало не щодня - зі школою, сестрою покійної дружини за квартиру, погрожує судами і журналістам, і батькам вже у новій школі. Туди син перевівся та поведінку не змінив. Звільнилась класний керівник. У класі вже нової школи разом з Артуром лишилось навчатись усього декілька учнів.

Аби запобігти такій агресії, попрацювати і з батьками, і з дітьми, шкільний психолог має бути досвідченим і кваліфікованим, каже психолог Катерина Гольцберг. А кваліфікованих у школах замало.

"Досвідчений психолог за такого навантаження в школу не піде, якщо людина на цей момент може заробляти приватно від 300 гривень на годину, то це неадекватна ціна на роботу. За одну ставку вчитель проводить 18 годин, психолог повинен на цю ставку 40 годин на тиждень перебувати в школі".

Один психолог на 700 дітей має повну ставку. Якщо дітей менше - 0,75, якщо їх до півтори сотні - це половина ставки. Врешті, якщо дітей менше 100 - у школі психолога немає. Його, каже директор школи у селі Повітне, вимушений заміняти класний керівник.

"Посадових обов'язків у психолога я нарахував більше 19. Значить, ці обов'язки повинен виконувати хтось інший".

А вже за тиждень лікарі обіцяють виписати поранену вчительку інформатики. І можливо, що шкільному психологу треба буде працювати і з нею теж.

Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація