"Академіку Вернадському" - 25 років від дня заснування: яку важливу функцію виконує станція

"Академіку Вернадському" - 25 років від дня заснування: яку важливу функцію виконує станція

Фото Юрія Отруби

Антарктида - це величезний клондайк стратегічно важливих ресурсів.

Українській антарктичній станції "Академік Вернадський" - 25 років.

Про це йшлося 7 лютого в сюжеті ТСН.Тиждень.

Чверть століття Україна входить в елітний клуб із 30 країн, які мають на цьому далекому континенті наукові станції. 6-го лютого 1996-го року - над британською базою "Фарадей" підняли синьо-жовтий прапор.

Відтоді - об’єкт має ім’я українського вченого Володимира Вернадського. Колишні власники передали комплекс за символічну плату: один фунт стерлінгів. У той час на нього, окрім нас, претендували й інші країни: зокрема, Південна Корея. Але британці віддали перевагу саме Україні - через два чинники. Перший - ми мали вже підготовлений персонал, який працював в Антарктиці під час радянських експедицій. І другий - у нас був власний науково-дослідний флот льодового класу.

На жаль, зараз таких суден-криголамів в Україні не лишилося.

Нині, крім суто наукової функції, - станція Вернадського виконує і політичну. Річ у тім, що Антарктида - це величезний клондайк стратегічно важливих ресурсів: який досі не належить нікому. Багато хто називає континент - землею можливостей.

Там поки що не видобувають корисні копалини, але науковці вважають, що в найближчому майбутньому це зміниться. Сучасні технічні досягнення дозволять на повну освоювати крижаний континент. А освоювати є що, крім колосальних покладів корисних копалин, Антарктида має величезні запаси прісної води. А вона - стає все більшим дефіцитом на планеті і відповідно - дорожчим. Наша присутність на наразі нічийній землі дає право на подальшу експлуатацію її надр. Хто зна: можливо, ще за нашого покоління на полицях магазинів з’явиться вода, розлита в Антарктиді.

Читайте також: 

Новини тижня: українській антарктичній станції "Академік Вернадський" виповнилось 25 років

Новини тижня: українській антарктичній станції "Академік Вернадський" виповнилось 25 років

Повʼязані теми:

Наступна публікація