Алергія на амброзію і полин. Ефективні поради лікаря для боротьби з недугою

Алергія на амброзію і полин. Ефективні поради лікаря для боротьби з недугою

Фото: ТСН.ua

Імунолог розписала графік цвітіння рослин-алергенів, за яким можна приблизно визначити, на що саме реагує ваш організм.

Алергія вже давно стала справжнім лихом для людства. Кількість алергіків у світі постійно збільшується.

Сезонні алергічні реакції, які викликає пилок рослин, значно дошкуляють й українцям. Причому ускладнювати життя алергікам пилок може з початку весни аж до вересня – в залежності від того, на яку саме рослину реагує організм. До прикладу, зараз страждають ті, хто має алергічну реакцію на пилок амброзії, полину і лутиги.

Для того, щоб з'ясувати, звідки береться алергія та як з нею боротися, ТСН.ua поспілкувався з лікарем-алергологом, к.мед.н. Тетяною Бондаренко, яка працює на кафедрі клінічної, лабораторної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика.

ЩО ТАКЕ АЛЕРГІЯ

Алергія - це захворювання, передусім, імунної системи. Тобто з певних причин в організмі підвищується поріг чутливості і людина стає сприйнятливою до різноманітних факторів, починаючи від побутових подразників (шерсть, пил, пилок різноманітних рослин) і звершуючи впливом фізичних факторів, наприклад, ультрафіолету, води, холоду.

Фото: ТСН.ua

Винуватцем алергічного процесу є опасиста клітина, яка перебуває у всіх слизових і в шкірі. І щойно алерген потрапляє до організму людини за допомогою алергічних антитіл опасисті клітини починають викидати гістамін. В результаті розширюються судини, виникає свербіж, виділення тощо.

ЯК ВИЗНАЧИТИ АЛЕРГІЮ. ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ

Коли цей процес проявляється вперше, люди, як правило, часто плутають алергію із застудним захворюванням. Починається нежить, чхання, і людина думає, що застудилася влітку через кондиціонер. Але такий нежить, особливо, коли він виникає неодноразово в один і той самий час, має насторожити людину в плані підозри на алергічний процес.

Відмінності між алергією і застудою полягають в тому, що перебіг алергічного процесу дуже зрідка супроводжується високою температурою. Крім того, виділення у разі алергії рідкі, рясні і прозорі на відміну від застудних, коли рідкі виділення загусають, стають зеленими або жовтими, тобто набувають зовсім іншого характеру. Крім того, під час алергічних процесів чхання є дуже частим і супроводжується свербежем.

У такому разі варто відвідати алерголога чи сімейного лікаря, який поставить чіткий діагноз і визначить причини алергії.

Через погану екологію, їжу та стреси кожна п'ята дитина в Україні страждає на алергію

Через погану екологію, їжу та стреси кожна п'ята дитина в Україні страждає на алергію

У низки пацієнтів діє фактор спадковості. Якщо батьки, бабусі або дідусі страждають різноманітними алергічними станами, вони передають у спадок це реагування.

Важливо розуміти, що у спадок передається не конкретне захворювання (бронхіальна астма, кропив'янка тощо), а саме імунне реагування.

"Тобто у батьків може бути бронхіальна астма, а в дитини - кропив'янка. Або у батьків є чутливість до пилку берези, а в дитини це буде амброзія, полин або щось інше. Не обов'язково, щоб діти дублювали батьків у своїх реакціях. Є тільки схильність до розвитку алергічних станів", – пояснила лікар Тетяна Бондаренко.

Тому, якщо один із батьків страждає на алергічні реакції, то є близько 30% вірогідності розвитку алергічних станів у дитини. Якщо ж алергію має і батько, і мати, то ця ймовірність збільшується до 60-80%.

Водночас поряд з генетично переданим станом, є набутий стан, коли ні в кого з родичів ніколи не було алергії, але в людини розвивається алергічний процес.

Це відбувається з різних причин, які так чи так впливають на імунну систему. По-перше, тут варто згадати про екологічні умови, зокрема, забруднення довкілля небезпечними хімічними сполуками, які сприяють забрудненню повітря, води, продуктів харчування.

Особливості лікування алергії

Особливості лікування алергії

По-друге, велику роль у розвитку алергічних захворювань мають гельмінтози. "Через скупчене проживання людей, велику кількість асфальтованого покриття і популярність утримування тварин, особливо собак (у разі недотримання вимог правильного вигулу) зростає кількість хворих на гельмінтози (особливо токсокароз). І якщо випорожнення собак не потрапляють глибоко в землю, тобто не прикопуються, яйця гельмінтів можуть потрапляти просто у повітря. Відтак зараження можливе навіть від облизування губ у вітряну погоду", – зауважила імунолог.

По-третє, не останню роль грає стан шлунково-кишкового тракту (ШКТ), а відповідно і якість продуктів харчування.

"Зараз дуже розвинуті мережі фастфудів, що сприяє розвитку гіперактивності імунної системи. Підшлункова залоза, кишково-шлунковий тракт не можуть перетравити такі продукти у повному обсязі. Відповідно імунна система накидається на нерозщеплені шлаки, намагається вивести з організму, але не завжди це вдається, відповідно виникає алергічний процес", – пояснила Тетяна Бондаренко.

Частіше за все, якщо захворювання не запрограмоване генетично, алергічний процес запускають саме запальні процеси ШКТ, ферментативна недостатність підшлункової залози і гельмінти, зауважила лікар. А враховуючи стресові фактори сучасного життя, алергічні реакції розвиваються ще швидше.

АЛЕРГЕНИ І ГРАФІК ЦВІТІННЯ

Для кожної геологічної зони є свої алергени. Що стосується України, то тут частіше за все зустрічається пилок, особливо берези, амброзії і полину. Меншою мірою є ще реакції на цвіль, хутро тварин тощо. Своєю чергою діти все частіше страждають алергічними реакціями на коров'яче молоко, злаки. І зараз відсоток алергічних захворювань загалом в Україні значно вищий, ніж був 10 років тому.

Цвітіння рослин, пилок яких викликає алергічні реакції, починається приблизно у березні (у разі теплої зими може розпочатися і раніше, наприкінці лютого). Спочатку починається опилення дерев – берези, вільхи, ліщини. Це триває приблизно до травня.

Фото: ТСН.ua

Потім від червня до початку серпня починають опилення злакові літні трави (тимофіївка, жито, костриця). Також небезпека може йти і від газонної трави, яку висаджують біля приватних будинків (грястиця, тонконіг, костриця).

І вже наприкінці літа та на початку осені – час для цвітіння бур'янистих трав. Це полин, амброзія, лутига. Цей сезон вже розпочався зараз, і дуже багато людей страждають від алергії на зазначені компоненти, зауважила імунолог Тетяна Бондаренко.

НЕБЕЗПЕЧНІ КОНДИЦІОНЕРИ

Ще одним фактором, який може спровокувати появу алергії, є наявність кондиціонера у приміщенні, в якому часто перебуває людина.

Лікар зазначила, що кондиціонери справляють негативний вплив на здоров'я людини. По-перше, через постійні перепади температур починається розбалансування захисних властивостей організму, який відчуває зміни навіть на 2-4 градуси.

По-друге, у разі відсутності належного догляду за кондиціонером існує небезпека забруднення обладнання пилом, цвіллю та грибками, які потім циркулюють у приміщенні.

"Люди звикли уявляти цвіль як якусь чорну субстанцію, яку можна побачити. Але іноді цвіль - це організми, які абсолютно візуально не визначаються і непомітно розповсюджують спори по всьому приміщенню. А ми їх не бачимо і не відчуваємо, поки не почнеться алергічний процес", - каже Тетяна Бондаренко.

ЛІКУВАННЯ АЛЕРГІЇ

У разі виявлення алергічної реакції не варто впадати у паніку, адже лікування існує, хіба що воно буде довготривалим. Наразі єдиним методом лікування алергії лікарі називають алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ).

Її суть полягає у тому, що спочатку визначається алерген, до якого є чутливість у пацієнта, після чого цей алерген починають давати людині у малих концентраціях, поступово підвищуючи їх до тих концентрацій, у яких людина стикається з цим алергеном у довкіллі. Таким чином імунна система виробляє антитіла, які блокують алергічну реакцію.

Такий метод лікування потрібно проводити поза загостренням, тобто, завчасно, у період, коли цвітіння вже минуло або ще не почалося.

Загалом лікування може тривати декілька років. "Спочатку протягом півроку ми нарощуємо антитіла, які блокують алергічний процес, а потім протягом 3-5 років ми маємо ці антитіла підтримати. Тоді відбувається ремісія приблизно на 10 років", – пояснила лікар-алерголог.

У Вінниці науковець створює "алергопрогнози", що допомагають урятуватись від алергії

У Вінниці науковець створює "алергопрогнози", що допомагають урятуватись від алергії

ПРОФІЛАКТИКА

Якщо не вдалося завчасно почати лікування перед цвітінням рослини-алергену, лікарі пропонують кілька ефективних засобів профілактики.

Найбільш надійний спосіб - це, якщо можливо, змінити місце проживання на час цвітіння алергену, тобто поїхати у ту зону, де ця рослина вже відцвіла або ще не цвіте.

Якщо ж такої можливості немає, то лікар надала декілька рекомендацій щодо профілактики:

- Бажано не виходити у суху вітряну погоду, тому що вітер розносить пилок у всьому місті.

- Повернувшись додому, одяг треба ховати до шафи, щоб не розповсюджувати алергени по всій квартирі.

- Після прогулянки треба прийняти душ і бажано помити голову.

- На вікна встановити захисну дрібну сітку, яку варто протирати кожні 2-3 години. Як варіант - завішати вікна кількома шарами марлі, яку періодично змочувати.

- Під час перебування на вулиці можна використовувати спеціальні фільтри для носа, які зараз представлені на українському ринку. Вони захищають не тільки від пилку, але і від хімічних речовин, навіть від вірусів і бактерій.

Фото: pixabay.com

Також існують медикаменти, які профілактують початок алергії - пігулки та спеціальні препарати, які капають у ніс та в очі. Мета таких заходів - стабілізувати ту саму опасисту клітину, яка реагує на алерген.

"Для того, щоб алергійний процес не розвився, нам потрібно цю опасисту клітину "зацементувати". Які б алергічні антитіла на неї не потрапили, вона не випускатиме гістамін. Якщо немає гістаміну - немає алергічної реакції. Але ця терапія має приблизно 70% ефективності, тому таке потрібно випробовувати індивідуально", - розповіла Тетяна Бондаренко.

Водночас щодо пристроїв, які позиціонуються як очищувачі й іонізатори повітря, лікар висловилася доволі обережно, зауваживши, що все залежить від якості та принципу роботи приладу. Проте, ті прилади, які їй довелося тестувати, не виконували заявлену функцію з повноцінного очищення повітря.

"Взагалі найкращими засобами з очищення повітря є проживання в якомога більш екологічно чистому районі, постійне провітрювання та сонячне світло, яке має протимікробні властивості. Якщо немає алергії, в приміщенні можуть перебувати кімнатні рослини, які синтезують кисень і є природними очисниками повітря. Також у приміщенні має бути якомога менше предметів, на яких накопичується пил, зокрема, важких портьєр", - підсумувала лікар.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація