Альтернатива іграшкам та цукеркам: в Україні можна стати наставником для дитини з інтернату

Альтернатива іграшкам та цукеркам: в Україні можна стати наставником для дитини з інтернату

Фото: УНІАН

Це державна програма.

Для дитини з інтернату можна стати офіційним наставником. У закладах нині перебувають 106 тисяч дітей. Лише 8 відсотків мають статус сироти і можуть бути потенційно всиновленими. Усі інші - при живих батьках. Вони приречені до 16 років провести в інтернатній установі, а коли виходять, узагалі не пристосовані до самостійного життя. Як може допомогти наставник? Про це - у сюжеті ТСН.19.30.

Усе життя Романа минає в сиротинцях. Уперше він потрапив у такий заклад, коли йому було 4 роки, тому в Роми не залишилося навіть приблизного спогаду про батьків. Що з ними сталося, ніхто не знає. Рому кілька разів брали в родину, але щоразу повертали.

"Був опікун, ось там я погано себе вів і опинився в центрі великому", – каже хлопець.

Він не довіряв дорослим узагалі.  Дуже тяжко йшов на контакт і не підпускав до себе близько, каже вихователь-психолог. Кілька років тому у Роми з’явилася наставниця Ольга.

Поки Рома готує чай, Оля зізнається, що не любить слово наставник. Рома для неї радше молодший брат. Вона для нього людина, якій можна довіряти.

В Україні 106 тисяч дітей живе в інтернатах. Переважна більшість - сироти при живих  батьках. Лише 8% мають статус сироти, тобто можуть бути всиновленими. Але в родини забирають лише маленьких дітей.

Ці підлітки через кілька років мають розпочати самостійне життя. Десятилітній досвід громадських організацій засвідчив, що один зацікавлений дорослий може цілком змінити долю дитини з інтернату. Нині це вже державна програма. Щоб офіційно стати наставником, треба зібрати пакет документів і пройти навчання.

"Довідка про відсутність судимості, висновок про стан здоров'я. В середньому це займає 2-3 місяці. Ті люди, які мали справді потужну мотивацію, вони доходять до кінця", – каже соціальний педагог Ганна Бурик.

Це така ситуація, коли дружба і підтримка набагато важливіша за цукерки та подарунки. Наставник може приходити в заклад, або забирати дитину на нетривалий час у свою родину. Їм корисно побачити все, на що діти в справжніх родинах навіть не звертають уваги - як дорослі роблять закупи, готують їжу, планують свій день. Це все в майбутньому допомагає їм впоратися з власним життям.

Оля і Рома сьогодні поспішають на виставку роботів. Вона по-сестринськи нагадає йому про те, що голову слід  тримати в теплі. Він укотре поділиться з нею, що шаленіє від сучасної техніки.

Колись він поринав у світ комп’ютерних ігор із головою, а вона його намагалася врятувати від ігроманії. Потихеньку показувала, що в реальному світі теж може бути цікаво. Ромі 17. Він хоче, щоби його спеціальність була пов’язана з IT-технологіями.

Вона йому влаштувала зустріч з айтішником, щоб про професію Рома дізнався більше. Через півроку йому складати ЗНО. Зовсім скоро вступ до вишу і доросле життя. Щоб там не сталося, Рома знає, що за стінами реабілітаційного центру в нього є надійна людина, яка завжди допоможе.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Для дитини з інтернату можна стати офіційним наставником

Для дитини з інтернату можна стати офіційним наставником

Повʼязані теми:

Наступна публікація