Амбітні та недосвідчені: у рекрутингових агентствах радять звикати до молодих чиновниць в Україні

Ставлення до молодих облич залежатиме від результатів їхньої роботи.

Молоді, симпатичні, амбітні та недосвідчені. В Україні новий тренд - дівчата-чиновниці. І до цього треба звикати, кажуть у рекрутингових агентствах. Адже на зміну старим чиновникам має хтось прийти. І попит на молоді обличчя - великий. Одне з останніх призначень: обов'язки головного люстратора в країні виконуватиме Анна Калинчук, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Анна Калинчук тимчасово переїхала у кабінет своєї колишньої начальниці. Після відставки Тетяни Козаченко тепер саме вона керуватиме департаментом Мінюсту з питань люстрації. Їй 23. Вона скаут, незаміжня і любить кататися на лижах. У міністерство прийшла працювати 2 роки тому. До того, що її призначення викличе неабиякий резонанс, Анна була готова. Але претензії щодо її віку та досвіду вважає пережитком минулого.

"У більшості українців уявлення про державного службовця чи дівчину-держслужбовця: вона має бути в жабо і з "начосом", ну, якою вона повинна бути? І, власне, нехай мені 23 роки. Так, я - молодий юрист, і от власне, де оця золота середина, де той стандарт, якою повинна бути людина, щоб вважати її достатньою для зайняття державної посади? Скільки це має бути досвіду? Три роки чи п'ять. Якщо три, то три в мене є", - розповіла головний люстратор України.

Молоді, симпатичні і на дуже високих посадах. Новий український тренд. Калинчук - уже друге за цей місяць таке призначення. Хоча й менш гучне, ніж попереднє. Нову заступницю міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, 24-річну Анастасію Дєєву, соцмережі обговорюють досі. Спочатку приводом був лише вік і відсутність досвіду, потім – 10-річний, за її ж словами, стаж роботи, а згодом у мережі з'явилися і її відверті світлини.

Випробування критикою свого часу пройшли і інші молоді красуні-чиновниці. Соломія Бобровська у свої 25 стала заступником голови Одеської області. Після відставки Саакашвілі, тепер уже двадцятишестирічна Бобровська виконує його обов'язки.

"Завжди було смішно і цікаво дивитися на людей, які заходять у кабінет і очікують побачити такого "пропареного" правильного держслужбовця, бажано чоловіка з великим пузом. Але такого нема, я кажу: "Давайте вирішувати проблему", - розповідає Бобровська.

Так само в Одесі митницею рік тому взялася керувати 26-річна випускниця філологічного факультету Юлія Марушевська. Казала, що хоче змінити систему - працювала за маленьку заробітну плату, хабарів не брала. Про те, що хоче звільнитися, оголосила за тиждень після відставки Саакашвілі.

"Нехай говорять про мої результати, а не про мою стать чи про мій вік", - каже Марушевська.

Можна згадати і 25-річну помічницю Закарпатської ОДА і першу віце-міс-Тернопіль 2010 Ренату Мойш-Шиман. І 23-річну модель Анастасію Фурман - заступника директора Національного військово-історичного музею України, і Альону Кошелєву, яка у свої 24 стала народним депутатом і вже тоді хизувалася трьома вищими освітами. Те, що іноді шокує простих українців, політологи називають новою політичною модою.

"Зрозуміло, що не можна бути досвідченим у 25 років, ну в 30 можливо. Все одно, для того, щоб посідати посаду заступника міністра чи іншу треба мати досвід роботи в держструктурах хоча б мінімум п'ятирічний", - каже політолог Тарас Березовець.

Нині досвід не головне, кажуть у рекрутинговій компанії. Адже молодих людей обирають через їхній потенціал - вони швидко навчаються і ними легко керувати.

"Коли приймають молодих фахівців на такі позиції, від них не очікують великого досвіду. Від них очікують старанності і відповідальності, високої мотивації", - каже директор рекрутингової компанії Дмитро Долмачов.

Хоча у Європі молода людина на високій посаді швидше виняток ніж правило, 25-тирічна Ронйя Кеммер - наймолодша з депутатів бундестагу. Каже, те що вона потрапила у прохідний список Християнсько-демократичної партії, було шоком як для неї, так і для її колег. Депутати молоду колегу підтримали, а преса - ні.

"Спершу преса звернула на мене увагу. Але йдеться про те, що мені вдалося зробити. Бо судити будуть усе ж таки за справами і як я несу свій мандат. Незалежно, старий ти чи молодий, чоловік чи жінка", - каже вона.

Ставлення українців до молодих чиновників, кажуть експерти, теж залежить від результатів їхньої роботи. Якщо вона буде результативною, наступну хвилю молодих і перспективних уже не будуть так критикувати.

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Армія амбітних і перспективних: на зміну старим держслужбовцям приходять молоді чиновниці

Армія амбітних і перспективних: на зміну старим держслужбовцям приходять молоді чиновниці

Повʼязані теми:

Наступна публікація