Amnesty International закликала правоохоронців розслідувати численні напади на Марші за права жінок

Amnesty International закликала правоохоронців розслідувати численні напади на Марші за права жінок

Фото: УНІАН

У Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ятеро людей.

Amnesty International Україна закликала правоохоронні органи невідкладно і ефективно розслідувати численні напади на Марші за права жінок

Про це повідомляє прес-служба міжнародної правозахисної організації.

"Ми надзвичайно стурбовані відкритою агресією проти учасниць публічних акцій за права жінок, а ще більше – неспроможністю поліції одразу кількох міст гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань. Правоохоронні органи мають розслідувати всі повідомлення про напади, встановити особи правопорушників та притягти їх до відповідальності", – заявила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Зазначається, що у Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ятеро людей. Двох жінок побили та облили зеленкою. Журналісту Богдану Новаку та ще одному учаснику акції розпилили в обличчя перцевий газ. У кількох учасниць маршу силою відібрали і розтоптали плакати.  

В Ужгороді учасниць феміністичної акції за права жінок облили червоною фарбою, одна з учасниць отримала хімічний опік очей.  У Львові під час маршу «Сестринство. Підтримка. Солідарність» невідомі напали на учасниць, також намагаючись облити їх фарбою. Патрульні затримали кількох нападників.

Станом на 22:00 8 березня з'явились повідомлення про інші напади на учасниць публічних акцій – у Львові та Маріуполі.

Тисячі жінок вийшли на марші в усьому світі за рівні з чоловіками права

Тисячі жінок вийшли на марші в усьому світі за рівні з чоловіками права

"Незважаючи на численні перемоги феміністичного руху, мільйони жінок та дівчат у світі щодня стикаються з  насильством і дискримінацією. Марші, що відбулись в Україні, є одними з багатьох, які відбуваються в ці дні по всьому світу. Ми частина глобального руху за права жінок, що набирає оберти, і жодні конвульсивні напади радикально налаштованих осіб не зможуть зупинити нас на шляху до створення безпечного світу взаємоповаги та рівності", - зазначила Покальчук.

Нагадаємо, 8 березня у столиці та регіонах України відбулись публічні акції до Міжнародного дня боротьби за права жінок, проти насильства та дискримінації. Одразу в чотирьох містах їх учасниці самі стали жертвами насильницьких нападів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація