Антикорупційний суд закрив справу про незаконне збагачення ексголови Держаудиту Гаврилової

Антикорупційний суд закрив справу про незаконне збагачення ексголови Держаудиту Гаврилової

Фото: УНІАН

Це пояснюється визнанням неконституційною відповідної норми Кримінального кодексу.

7 жовтня Вищий антикорупційний суд закрив справу проти ексголови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, колегія суддів ВАКС "погодилась з позицією прокурора САП та постановила ухвалу про закриття кримінального провадження у частині, що стосується обвинувачення за ч. 3 ст. 368-2 КК України (незаконне збагачення), у зв’язку з визнанням неконституційною вказаної норми Кримінального кодексу України".

"З метою додержання передбаченого законом права учасників провадження на апеляційне оскарження цієї ухвали, за відповідною заявою сторони захисту судді ВАКС оголосили перерву в засіданні", - додали там.

У САП зазначили, що ексголова Держаудитслужби продовжує обвинувачуватись у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (умисне недостовірне декларування).

Як повідомлялося, за версією детективів НАБУ, Гаврилова впродовж 2015–2017 років отримала у власність активи на загальну суму майже 10 млн грн. Законність підстав набуття власності не підтверджена доказами, а їхня вартість значно перевищує законні доходи посадовця.

Окрім цього, слідчі запевняють, що очільниця Держаудитслужби внесла завідомо недостовірні відомості до щорічних е-декларацій за 2015 (понад 2,86 млн грн) та 2016 роки (понад 4,67 млн грн), ймовірно, щоб приховати свої реальні статки.

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про покарання за незаконне збагачення

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про покарання за незаконне збагачення

Нагадаємо, у лютому Конституційний Суд України визнав статтю про незаконне збагачення "такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною)". Зазначимо, що саме впровадження статті про незаконне збагачення у 2015 році було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Рішення КС одразу розкритикували різні політичні сили. Водночас, тодішній президент Петро Порошенко пообіцяв після оприлюднення рішення щодо статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення внести до Верховної Ради новий законопроєкт щодо відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Він пообіцяв, що проєкт закону у новій редакції буде виписаний так, "що комар носа не підточить".

Своєю чергою ЄС, США, МВФ та Світовий банк вважають, що нові законопроєкти щодо поновлення статті про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі, зокрема й запропонований тодішнім президентом Петром Порошенком, не можуть стати ефективним засобом у боротьбі з корупцією та повинні бути переглянуті.

Верховна Рада України нового скикання ухвалила в першому читанні проєкт закону, поданий президентом Володимиром Зеленським, про відновлення покарання за незаконне збагачення. Втім освідчені парламентські правники застерігають - радіти передчасно. Цей закон містить суперечливі норми та може повторити долю попереднього, який скасував Конституційний Суд.

До цього у законопроєкті виявили помилку на три мільйони гривень. Про це написала нардепка від фракції "Голос" Олександра Устінова. "Так ось в тексті законопроєкту пишуть, що кримінальна відповідальність наступає, якщо сума майна перевищуватиме 15000 неоподаткованих мінімумів, а в порівняльній таблиці 12000", - повідомила вона.

Повʼязані теми:

Наступна публікація