"Антонов" підготував сюрприз для легендарних льотчиків на ювілей "Руслана"

"Антонов" підготував сюрприз для легендарних льотчиків на ювілей "Руслана"

Фото: ТСН

Ветеранів запросили повторити перший політ літака, котрий відбувся в далекому 1982 році.

Знаменитий на увесь світ літак "Руслан" відзначає свій 35-річний ювілей. На держпідприємстві "Антонов" з цієї нагоди зуміли зібрати разом перший екіпаж, який піднімав цей літак у повітря і влаштували для них сюрприз, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Володимир Терський і Олександр Галуненко у 1982 році підняли перший Ан-124 у повітря з аеропорту в Гостомелі. Для них "Антонов" улаштував політ, пілотами в котрому були їхні учні – Дмитро Антонов та Сергій Тарасюк. Льотчики встигли запримітити сльози в очах ветеранів після посадки. "От реально, повернулися на 35 років назад", - зізналися вони.

Знаменитий на увесь світ літак "Руслан" відзначає своє 35-річчя

Знаменитий на увесь світ літак "Руслан" відзначає своє 35-річчя

У літаку також був льотчик-випробувач, а тоді провідний інженер Михайло Харченко. "Цей політ змусив мене помолодшати на 35 років, нам усім тоді було по 34-35 років, тільки одному Володимиру Івановичу було 50, у нього день народження був учора – 85! Ми були молоді, енергійні, сильні, ми бачили, що фірма створила унікальний літак", - розповів він. Згаданому Володимиру Терському важко ходити, але голова його світла – він по секундах пам’ятає історичний політ і запевняє, що літак поводився чудово. "Єдине, що дуже швидко почав набирати висоту – легкий і сильний", - каже ветеран.

ТСН показала унікальні архівні кадри того польоту. Герой України Олександр Галуненко у 1982-му був другим пілотом, а за 6 років йому випаде честь уже командиром піднімати у повітря знамениту "Мрію". Льотчик переконує, що конструктори створили технічне диво. "Кожного з нас переповнюють почуття гордості за те, що нашими видатними конструкторами створено такий унікальний літак, котрий прославляє Україну", - зізнався він.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація