Апеляційний суд реабілітував отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу

Апеляційний суд реабілітував отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу

Фото: persha.kr.ua

Командири українських повстанців визнані невинними у злочинах, які їм інкримінували більшовики.

18 жовтня Апеляційний суд Київської області реабілітував отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу, які боролися проти більшовиків і були засуджені до страти у 1923 році.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Реабілітації підлягають отамани Іларіон Завгородній (Загородній), Мефодій Голик-Залізняк, Юрій Дроботковський (Чернота), командир 2-го Синього полку 1-ї Синьої дивізії Кость Здобудь-Воля, Іван Ляшенко та інші.

Установлено, що вироком Київського губернського Революційного трибуналу надзвичайної сесії від 2 лютого 1923 року їх було засуджено за ст. 58 Кримінального кодексу УРСР до вищої міри покарання – розстрілу з конфіскацією майна.

Вивчивши архівну кримінальну справу, Апеляційний суд встановив, що винуватість отаманів у вчиненні злочину підтверджується лише частково визнавальними показаннями засуджених, інші докази у справі відсутні.

Окрім того, Кримінальний кодекс УРСР, за яким їх було засуджено, вступив в дію після вчинення ними інкримінованих злочинів. Тож командирів повстанських загонів було засуджено за законом, який не діяв на час вчинення ними діянь.

"З урахуванням наведених висновків прокуратура Київської області відстояла свою принципову позицію щодо визнання необґрунтованим засудження отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу до вищої міри покарання – розстрілу з конфіскацією майна та домоглася їх реабілітації", - повідомив Юрій Луценко.

Під час національних визвольних змагань у 1917-1922 роках у Холодному Яру на Черкащині і Чорному Лісі Кіровоградської області діяли повстанські загони, які боролися проти білогвардійців та більшовиків за створення незалежної української держави. Повстанці називали себе козаками, а своїх командирів – отаманами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація