Армія України вже скоро отримає мінометний бронетранспортер БТР-3М2

Армія України вже скоро отримає мінометний бронетранспортер БТР-3М2

БТР-3М2 / Фото: прес-служба ДК "Укроборонпром"

Нова вітчизняна бронемашина готова до державних випробувань.

Українська армія вже скоро зможе поповнитись новітнім бронетранспортером БТР-3М2, який отримав 120-міліметровий міномет та, за словами розробників, вже готовий до державних випробувань.

Так, дві бойові машини БТР-3М2 вже готові для передачі представникам Збройних сил України. При цьому вітчизняна армія зацікавленна у найскорішому отриманні першої партії таких машин. Розміщення міномета на платформі бронетранспортера дозволяє істотно підвищити його ефективність і бойову міць артилерійських підрозділів, подібна техніка може легко слідувати за мотопіхотними підрозділами та надавати їм вогневу підтримку саме в той час, коли це потрібно.

Слід зазначити, що у вигляді озброєння було обрано потужний 120-міліметровий міномет, який має широкий набір боєприпасів, включаючи вітчизняні розробки у вигляді високоточного снаряду з лазерним наведенням.

Головна зброя БТР-3М2 / Фото: прес-служба ДК "Укроборонпром"

Гендиректор ДК "Укроборонпром" Роман Романов заявив, що передача БТР-3M2 для держвипробувань - один з етапів виконання доручення президента України забезпечити Збройні сили і Національну гвардію новими зразками озброєнь.  

Необхідно зазначити, що вітчизняні зброярі мають величезний досвід з виробництва подібної техніки. Так, лише одних БТР-3, у різних модифікаціях, було поставлено до армій країн світу, за різними даними, більше півтисячі, включаючи і модифікації з 81-міліметровим мінометом.

Але, порівняно з експортною версією, була збільшена вогньова потужність бойової одиниці, висота десантного відділення, також передбачено і встановлення кращої системи охолодження повітря для експлуатації у складних погодних умовах. 

Базова версія БТР-3 / Фото: morozov.com.ua

Враховуючи те, що армія України починає переозброюватись на БТР-3 та БТР-4, створення цілої плеяди техніки на одній колісній базі дозволить значно знизити вартість розробки кожного окремого виду бронетехніки шляхом застосування модульної системи. Крім того, така система дозволяє значно знизити витрати на експлуатацію техніки.

Таким чином, силовики України отримають декілька видів бронетехніки на базі однієї машини. Наприклад, тільки для БТРів цього типу існує декілька видів баштових бойових модулів, які озброюється 30-міліметровими гарматами та керованими протитанковими ракетами, що наближує БТР до класу колісної БМП. Існують модифікації у вигляді санітарної, командирської, ремонтної машини.  

БТР-3 баштою Cockerill CSE 90LP / Фото: topwar.ru

Окрім того, ще у 2013 році "Укроборонпром" показав свою розробку із бельгійською компанією CMI Defence. Завдяки плідній співпраці на БТР-3 була встановлена башту Cockerill CSE 90LP з 90-міліметровою гарматою.

Після здачі "державних іспитів" мінометний БТР-3M2 зможе вже у найближчий час потрапити до армії та підвищить боєздатність підрозділів.

Нагадаємо, що у Львові виготовляють новітню бронетехніку, яку відправляють на Схід України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація