Армія замість вишу: як українських абітурієнтів намагаються забрати до війська

Армія замість вишу: як українських абітурієнтів намагаються забрати до війська

Фото: ТСН.ua

Деякі комісаріати ігнорують постанову Кабміну.

Цього року в Україні, через пандемію коронавірусу, весняний призов до армії подовжили до кінця липня, а вступна кампанія до вищих шкіл розпочнеться лише із серпня.

Через це юнаки, яким виповнилося 18 років, почали отримувати повістки від військкоматів. Деякі комісаріати ігнорують постанову Кабміну, якою дозволили хлопцям від 18 до 19 років служити лише за бажанням, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Валерій Кораліс неквапливо крокує до військкомату і заходити теж не дуже поспішає, бо минулого разу його з друзями звідти не випускали. "Людина стояла на вході і нікого не випускала, поки не вручать повістку", - згадує хлопець.

До військкомату 18-річний житель Коростишева прийшов поставити відмітку в обхідному листі про закінчення коледжу, натомість отримав наказ їхати з речами до війська. Плани хлопця вчитися далі військових не зацікавили. "Я не встигаю скласти ЗНО і подати документи в університет через те, що забирають", - ділиться абітурієнт.

Цього року через карантин весняний призов має закінчитися до кінця липня. Вступна кампанія до ВИШів розпочнеться лише в серпні, а зараховуватимуть абітурієнтів - у вересні. Тому майбутні студенти не встигають отримати відстрочку, чим почали користуватися у військкоматах.

"В окремих адміністративних одиницях, де є проблеми з виконанням призову, починаються нервові рішення у місцевих призовних комісіях", - пояснює гендиректор директорату вищої освіти МОН України Олег Шаров.

Міністерство освіти почало активно листуватися з Міноборони - просить дати можливість випускникам шкіл та коледжів вступати до ВИШів, і нагадує про постанову уряду.

"Вони мені сказали, що постанова - то постанова, а вони діють згідно закону, тобто постанова Кабміну для військоматів не є законом, тобто підставою, щоб надати відстрочку", - розповідає батько абітурієнта Руслан Бондар, який за місяць може стати батьком або студента, або солдата строкової служби. Нині він намагається достукатися до освітян та військових, щоби ті, зрештою, пояснили, до чого синові готуватися. У військкоматах кажуть - їх це теж цікавить.

"Це ситуація не тільки Коростишева, це ситуація загальнодержавна. Вийшов колапс в законодавстві. Це вирішується на державному рівні, ми чекаємо вирішення цього питання", - каже голова призовної комісії Коростишівського району Наталія Нагорна.

Сьогодні Міністерство освіти дозволило приймальним комісіям попередню реєстрацію вступників. Тепер їм видаватимуть документ про наміри вчитися у ВИШі. Ця довідка дасть можливість отримати у військових комісаріатах відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

Армія замість вишу: абітурієнтів намагаються забрати до війська

Армія замість вишу: абітурієнтів намагаються забрати до війська

Повʼязані теми:

Наступна публікація