Асистенти для вчителів та звіти про батьківські кошти. Гриневич анонсувала головні зміни в освіті

Асистенти для вчителів та звіти про батьківські кошти. Гриневич анонсувала головні зміни в освіті

Фото: УНІАН

Чиновниця також поділилася перспективою розвитку інклюзивної освіти в Україні.

Наступного тижня Верховна Рада України в другому читанні слухатиме новий законопроект про освіту, що передбачатиме автономність шкіл у створенні навчальних програм та звітування про отримані кошти.

Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" повідомила міністр Освіти України Лілія Гриневич.

"Школи, в першу чергу, будуть звітувати про кошти, які вони отримали і від бюджету, і від батьків, тому що дуже важливо, щоби було прозорим надходження всіх коштів. Фінансування органів місцевого самоврядування останнім часом зросло. Нам важливо вивести на світло все, що справді отримує система освіти, щоб з батьків не вимагали щось додаткове, якщо воно необґрунтоване", - наголосила чиновниця.

Окрім того, нововедення стосуватимуться автономії шкіл у створенні навчальних програм та діяльності вчителів. "Для нас дуже важлива педагогічна свобода вчителя", - зазначила Гриневич.

Зустрічаємо новий навчальний рік разом із міністром освіти і науки Лілією Гриневич

Зустрічаємо новий навчальний рік разом із міністром освіти і науки Лілією Гриневич

Також міністр розповіла про розвиток інклюзивної освіти в Україні: "Інклюзивне навчання - коли діти з особливими потребами, які мають певні проблеми, ходять і відвідують поряд зі звичайними дітьми навчальний заклад. Потрібно створити середовище, в якому вони себе почувають зручно. Це дитина, наприклад, на візочку, це означає, що всі архітектурні будівлі, бар'єри мають бути зняті, це має бути ширина дверей, через які дитина може проїжджати". 

"У нас є архітектурна доступність в навчальних закладах до першого поверху тільки в 65% навчальних закладів. А що вже говорити про другий чи третій поверх? Основна вимога до ремонтів - створити інклюзивне середовище. Інклюзія передбачає, що поряд з учителем буде асистент, що працюватиме, наприклад, зі слабочуючими дітьми", - зазначила чиновниця.

Нагадаємо, що новий законопроект про освіту, який внесли на розгляд в липні цього року, передбачає 12-річне навчання в школі, конкурс на посади директорів навчальних закладів та зарплати вчителям від 6 тис. грн. Дітям обіцяють так звану школу компетентності з акцентом на практичних навичках.

Повʼязані теми:

Наступна публікація