Аваков підписав угоду на купівлю у Франції 20 надсучасних катерів для прикордонників

Аваков підписав угоду на купівлю у Франції 20 надсучасних катерів для прикордонників

Фото: МВС

Перший корабель Україна має отримати 2021 року.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та його французький колега Кристоф Кастанер підписали угоду, яка передбачає купівлю Україною 20 надсучасних патрульних катерів. 

Про це 19 листопада повідомила пресслужба українського МВС.

Ці катери будуть використовуватися для охорони державного кордону України на воді, операцій спостереження, нагляду та контролю, пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним групам.

Згідно з угодою, 25% виробництва катерів буде зосереджено в Україні. 

"Кожен четвертий корабель буде виготовлений в Україні. Таким чином ми захистимо акваторії наших морів та за рахунок локалізації виробництва в Україні, орієнтовно, це буде один із миколаївських заводів, ми зможемо відродити виробництво катерів з алюмінієвим корпусом. Сподіваємось, що після цієї угоди ми на постійній основі будемо виробляти катери на миколаївському заводі", - сказав Аваков.

Додаткова комплектація катерів буде українською - маленькі швидкісні човни, які виготовляються у Харкові, зброя також буде вітчизняна.

Проєкт також включає систему сервісного обслуговування, підготовку 240 членів екіпажу та 120 осіб технічного персоналу, запасні частини та інструменти, які необхідні для технічного обслуговування протягом двох років експлуатації, технічну підтримку в Україні протягом 60 місяців з дати поставки першого корабля в Україну, доставку кораблів в Одесу та страхування на час переходу. 

Вартість контракту становить 136,5 млн євро: 15% виплачує Україна з бюджету, 85% – кредитні кошти. 

Проєкт розрахований до 2023 року, а перший катер Україна має отримати 2021 року. Кораблі будуть розміщуватися в Одесі, Маріуполі, Бердянську, Ізмаїлі та Кілії.

Підписану Аваковим угоду ще має ратифікувати Верховна Рада, після чого буде підписано технічний контракт.

Як повідомлялося, днями Військово-морські сили Збройних сил України поповнилися патрульними катерами "Слов'янськ", "Старобільськ" та пошуково-рятувальним судом "Олександр Охрименко". Протягом останніх двох місяців 2019 року український флот поповниться трьома кораблями місцевого виробництва, а в наступному році надійде ще три судна.

Для українських прикордонників планують закупити 20 сучасних великих катерів

Для українських прикордонників планують закупити 20 сучасних великих катерів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація