Аваков прокоментував появу "Національних дружин", які збираються боротися з "алкашнею і наркоманами"

Він наголосив, що монополія на застосування сили є лише в держави.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що "Національні дружини" можуть існувати як громадські організації, не порушуючи закон.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

"У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Суспільні рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за межі закону", – наголосив Аваков.

"Я, як міністр не дозволю, щоб були паралельні структури, які намагаються на вулицях поводитися як альтернативні мілітарні формування", – додав глава МВС.

Нагадаємо, 28 січня в Києві відбувся марш та "заприсяження" членів організації, яка себе називає "Національні Дружини". Згідно з інформацією на Facebook-сторінці цього утворення, "Дружини" були створені на базі полку "Азов". Очолює їх колишній командир полку Ігор "Черкас" Михайленко. А на урочистій частині на території музею "Київська фортеця" був присутній народний депутат Андрій Білецький - також екс-командир полку "Азов".

За останні дні ми отримали багато питань у форматі "Навіщо потрібні Нацдружини у мирних містах України?". Лише три нови...

Posted by Національні Дружини on Monday, January 29, 2018

У організації зазначають, що збираються навести "український порядок" на вулицях мирних міст, де, за їхніми спостереженнями, значно зріс рівень злочинності, з яким не здатні впоратися правоохоронці.

"Щоб патрулювати власні вулиці. Щоб захищати. Щоб чистити рідні міста від різноманітної гнилі, від алкашні до наркоманів та далі. Пам'ятайте: колись, в лавах добровольчих батальйонів, ми відстояли Україну в найгарячішу фазу війни. Сьогодні ми наведемо в нашій країні Порядок, який так потрібен пересічним українцям", - йдеться в повідомленні. Водночас у організації не уточнюють, як саме відбуватиметься наведення ладу і що означає для них "порядок".

Також зазначається, що учасниками дружин є добровольці.

Найпопулярніше питання. Час поставити в ньому крапку. Нацдружинники не отримують зарплатню від Організації. Ми беремо ...

Posted by Національні Дружини on Tuesday, January 30, 2018

"Ці хлопці на добровільній основі день за днем виходять на вулиці, патрулюють парки, борються з соціальною деградацією населення, тобто з ігровухами, наливайками, наркопритонами тощо. Українські чоловіки роблять те, чого не робить нинішня влада. Всі бійці Національних Дружин мають уніформу та шеврони, які потрібно заслужити. Ми купуємо все це на членські внески наших бійців. Інших витрат ми не маємо і тому не потребуємо", - зазначили в "Національних дружинах".

Варто додати, що відео із маршем "Національних дружин" викликало у соцмережах неоднозначну реакцію. Частина юзерів схвально сприйняла ініціативу патрулювати вулиці недержавними структурами, проте більшість занепокоїлася через бажання "наводити порядок" цивільними особами, не уповноваженими для цього державою. Деякі користувачі Facebook порівняли "Дружини" із парамілітаристськими організаціями нацистів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація