Аварія на "Рівнеазоті": показники нітратів в ґрунтах поблизу заводу перевищені до 10 разів

Аварія на "Рівнеазоті": показники нітратів в ґрунтах поблизу заводу перевищені до 10 разів

Фото: із соцмереж

Проте в Держекоінспекції вважають, що причиною таких результатів може бути і неправильне ведення сільського господарства.

Екологи провели експертизу ґрунтів, відібраних біля сканадального заводу "Рівноазот" поблизу Рівного, де 20 липня сталася аварія.

Про це розповів очільник Держекоінспекції Андрій Мальований.

Проби були відібрані одразу після викиду забруднюючих речовин з підприємства і на наступний день після аварії.

За його словами, забір проводився, з урахуванням переміщення хмари викиду, на 11 пробних майданчиках. Загалом було зафіксовано перевищення показників нітратів та азоту від 1,3 раза до 10 разів.

"Перевищення показників у ґрунті може бути спричинено не лише залповим викидом оксидів азоту в повітря внаслідок аварійної ситуації, а і бути результатом незадовільного ведення господарської діяльності, оскільки проби були відібрані у населених пунктах сільськогосподарських районів", — вважає очільник Держекоінспекції.

Він пообіцяв направити запит до "Рівнеазоту" для отримання даних моніторингових спостережень за станом ґрунтів. Крім того планується залучити фахівців Держгеокадастру та Держпродспоживслужби для консультацій та повторного відбору проб ґрунту на вміст азотовмісних речовин.

Нагадаємо, аварія через розгерметизацію трубопроводу з викидом нітрозних газів на підприємстві "Рівнеазот" сталася 20 липня. Тоді місцеві зафільмували, як над хімпідприємством здійнялася велика помаранчева хмара.

Кілька лабораторій одразу почали перевіряти повітря: небезпеки для людей не виявили. Порушення правил безпеки розслідує поліція.

Новини України: чи хотіли приховати аварію на заводі "РівнеАзот"

Новини України: чи хотіли приховати аварію на заводі "РівнеАзот"

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація