Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Багатий врожай українського винограду: ягода вперше продається дешевше за картоплю

Цього року фермери побоюються збитків через низьку вартість плодів.

У серпні на полицях і на ятках радує око чорний, рожевий, білий український виноград. Армані, Спонсор, і навіть Аватар – ягоди, наче сині фініки: це виноградарі із усієї України з’їхались похизуватись, у кого кращий сорт, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Валентин вирощує понад 400 сортів, плекає усі, але є улюбленці: "Найбільше подобається ось цей, Різауш. У нього ягода така дуже хрумка, смак, і от йому ще днів 5-6 – і буде шик". Найменші ягоди, кіш-міш, від 3-4 грамів, а є сорти до 40, і це без хімії. Про експорт своєї продукції українські фермери ще не мріють – тут би свій ринок наситити і відбитись від іноземних конкурентів, наприклад, з Туреччини. "У Туреччині є пакувальні будинки спеціальні. Фермери привозять туди продукцію, товар допрацьовується і привозиться сюди у свіжому красивому вигляді. І продається в нас турецький виноград. Ну, трошки прикро. Наш кращий, але той дешевший", - каже експерт Володимир Терновський.

Відео В Україні пік продажів вітчизняного винограду

В серпні на полицях і на ятках - чорний, рожевий, білий. І головне - український, свій виноград. Які ціни на нього та чи витримують конкуренцію вітчизняні фермери із іноземною ягодою? І скільки треба з'їсти, щоб виноград став ліками – дізнавалася ТСН.  

В Україні пік продажів вітчизняного винограду

Херсонщина, 12 гектарів виноградників на березі Дніпра. Фермер Михайло Павлівський каже, що цьогоріч вперше оптова ціна його товару за кілограм менша, аніж він сам зможе купити собі картоплі. "Оцей кілограм буде коштувати 10 гривень. Кілограм картоплі буде коштувати майже 20 гривень. Це нечесно. Я не думаю, що хтось хоче здавати по 12 гривень. Тому що закінчиться виноград, якщо його продавати по 12 гривень – через тиждень закінчаться гроші, залишиться робота", - каже фермер.

Однак фермери змушені віддавати оптовикам свій товар і за такою ціною. А вже після кількох посередників для покупця ягода дорожчає в рази. На півдні України на прилавках вартість винограду в середньому від 20 до 35 гривень. На заході - вже від 30 до 50. На сході і в центрі ціни коливаються від 25 і вище. У Києві продавчиня на ярмарку вихваляє свій товар – увесь виноград по 40 гривень. Закуповує його в Одесі, покупці беруть – особливо перед Спасом, щоб освятити.

Дієтологи ж застерігають – об’їдатися виноградом не треба. Денна порція для дорослої здорової людини – 300-500 грамів. "Це та кількість, котру ми можемо без шкоди, максимум отримати користі з цього продукту", - пояснює Наталія Самойленко. Лише тоді виноград стане не лише задоволенням, але й ліками. Причому корисніша темна ягода: "Чим добрий виноград – це потужний антиоксидант. Він захищає нас від розвитку серцево-судинної патології, онкологічних захворювань".

А щоб розтягнути задоволення від винограду на цілий рік, його можна консервувати, заморожувати і навіть маринувати, немов оливки. Дієтологи також радять бокал вина, але нечасто. А от міцними виноградними напоями просять не зловживати.

Кореспондент ТСН Яків Носков

Залиште свій коментар

Вибір редакції