Балаклея – це "Мерседес", Калинівка – "Запорожець". Експерт розповів про стан складів в Україні

Балаклея – це "Мерседес", Калинівка – "Запорожець". Експерт розповів про стан складів в Україні

Фото: Reuters

Вибухи під Калинівкою сталися всередині складів, до яких складно потрапити знадвору.

Боєприпаси на військових складах у Калинівці Вінницької області, де сталися масштабні вибухи, зберігали недбало.

Про це заявив голова Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, головний експерт комісії щодо трагедії у Калинівці та Балаклеї Олександр Рувін.

"Щодо організації, охоронної системи і пожежної безпеки, Балаклея – це "Мерседес", Калинівка – це "Запорожець", це якщо так порівнювати. Там немає місць охорони, забезпечення охорони, відеонагляду", - наголосив він.

За словами експерта, боєприпаси лежали просто на відкритому повітрі.

Експерти підрахували, чи вистачить Україні боєприпасів після вибухів під Калинівкою

Експерти підрахували, чи вистачить Україні боєприпасів після вибухів під Калинівкою

"Все, що ми змогли зараз бачити, – сховище боєприпасів, які 30 років не перекладалися. В основному в сховищі зараз немає нічого, це просто майданчик, все лежало на землі", – зазначив Рувін.

Окрім цього експерт розповів, що існують дві головні версії причин трагедії.

"Ми вивчаємо всі причини. Зараз їх дві. Найближчим часом слідство про це розкаже, я не маю таких повноважень. Ми розуміємо, що вибухи сталися всередині складів, і їх було декілька у різний період… Найпотужніших вибухів було два – велике сховище з "Тюльпанами" і бункер з "Ураганами". Бункер повністю закритий і є бетонним, туди потрапити знадвору дуже складно", – сказав Рувін.

Нагадаємо, 26 вересня близько 22:00 стало відомо про вибухи боєприпасів на території арсеналу Міністерства оборони України поблизу м. Калинівка Вінницької області. Була проведена евакуація жителів Калинівки та населених пунктів у 10-кілометровій зоні (Павлівка, Медвідка, Дорожнє, Сальник, Стрижавка). Загалом евакуювали понад 30 тисяч осіб. 

32 тисячі тонн снарядів, 800 мільйонів доларів - стільки вилетіло в повітря. І це - лише попередні офіційні цифри втрат від пожежі на військових складах у Калинівці на Вінничині. Це вже четвертий великий склад боєприпасів, що вибухає. Без жодних наслідків у Міністерстві оборони і Генеральному штабі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація