"Батьки назвали Вонючкою". Чому і як в Україні хочуть ввести обмеження на імена для новонароджених

"Батьки назвали Вонючкою". Чому і як в Україні хочуть ввести обмеження на імена для новонароджених

Фото: УНІАН

Дітей хочуть заборонити називати на честь неживого предмету, вигаданого персонажа, географічної назви, титулу, хвороби, символу та цифри.

Без Чіполіно, без Гітлера, без Агента ОО7 та матюків. Верховній Раді запропонували на розгляд законопроект, який має обмежити перелік імен, що українці дають своїм дітям. До сьогодні законодавчих норм, як саме не можна записувати українців, не було. У реєстраційних службах кажуть, що орієнтувалися виключно на здоровий глузд. Батьки дітей з рідкісними іменами переконують, що систему обманути можна.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Народний депутат Володимир Мисик переконує, що треба законодавчо заборонити давати одній дитині більше як подвоєне ім'я. А ще - ні в якому разі не називати дитя Їжаком чи Гітлером.

"А якщо його батьки назвали Скипидар, а він назве свою дитину Фонарем, то хто получиться? Фонар Скипидарович?".

Нардеп пропонує – ім'я має обов'язково відповідати статі. Це не може бути неживий предмет, вигаданий персонаж, географічні назви, титули, хвороби, символи та цифри. А ще - ніяких лайливостей.

На ці правки його надихнула поїздка за кордон.

"На одній із конференцій я зустрівся з малазійцями. Уявляєте, у Малайзії батьки назвали дівчинку Вонючкою! Англійка має чотирьох дітей, назвала їх на честь своїх хвороб. В Австралії є ім'я Зупинка Номер Шість".

Начальник головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко має двох дітей, яких назвав Діаною та Назарієм. Чоловік переконує, що реєструючи людям імена, досі орієнтувалися не на закони, а виключно на здоровий глузд. І відмови зареєструвати те чи інше ім'я завжди можна було оскаржити у суді.

"З приводу нового законопроекту, де записано, що не можна вживати географічні назви. Я з цим не зовсім згоден, бо є такі імена як Європа, ми реєструємо", - каже Куценко.

Та й казкові персонажі часто виникають.

"У нас є Золушка, наприклад".

Реєстратори говорять, що навіть з правками в закон українці залишаються оригінальними. На дитячих майданчиках можна зустріти Кайтлетину, Абигейль, Синклетнину, Іскорку, Фрейю, Себастьяна, Радість або Ємельяна-Ємеця.

Інформаційний продюсер ТСН Божена Ікалюк попереджає всіх майбутніх батьків - вигадуючи оригінальні імена, ваші діти, як вона, ризикують чи не щодня носити нове:

"Називали Довженою, Душеною, Блаженою, Воженою, Сніжанною. Боженіно – одне з останніх "перлів".

Більше подробиць дивіться в сюжеті Наталії Нагорної та Святослава Родюка.

Раді запропонували законопроект, обмежуючий перелік імен

Раді запропонували законопроект, обмежуючий перелік імен

Повʼязані теми:

Наступна публікація