Українські "друзі" Манафорта: хто і за скільки наймав скандального політтехнолога - ВВС

Українські "друзі" Манафорта: хто і за скільки наймав скандального політтехнолога - ВВС

Фото: Reuters

Манафорт радив здихатись від Януковича та консультував мера Києва.

BBC вивчила сотні сторінок доказів проти політтехнолога Манафорта і детально описала його український період життя від 2005 до 2014 року.

Так, видання з'ясувало, якому київському меру Манафорт давав практичні рекомендації в 2014 році, як саме він радив поводитись із політикою антисемітизму, скільки коштували послуги найнятих команд американців і кого політтехнолог радив зробити послом України в США.

Реформа "Партії регіонів" після Помаранчевої революції і рекомендації здихатись від Януковича

Влітку 2005 року, через кілька місяців після Помаранчевої революції, за підсумками всеукраїнського опитування команда Манафорта відправила звіт мільярдерові Рінату Ахметову.

Серед іншого Манафорт не менше десятка разів рекомендує бізнесменові у будь-який спосіб позбутися Віктора Януковича, оскільки його рейтинг непопулярності набагато вищий за рейтинг "Партії регіонів".

Він також звертав увагу на необхідність реформ всередині самої "Партії регіонів" і пропонував кілька можливих альянсів для повернення колишніх позицій у владі.

Серед можливих варіантів повернення "Партії регіонів" до влади після парламентських виборів 2006 року Манафорт розглядав три варіанти: побудова міноритарної коаліції, боротьба поодинці або створення так званої широкої коаліції, яка передбачає співпрацю з "Нашою Україною".

Скільки коштував з'їзд "Партії регіонів" в грудні 2005 року

У передбачуваний бюджет входили витрати на оформлення - 565 тис. доларів, а також витрати на написання тез, їхній друк і проведення тренінгів - 47 250 доларів.

Бюджет на тур Януковича зі 120 заходами, а також витрати на три спеціальні команди радників, транспорт, світло, звук і гонорар тур-директора були оцінені в 1 562 500 доларів.

Команда Манафорта випустила спеціальний посібник для учасників з'їзду, який спершу відправила першому заступнику політвиконкому "Партії регіонів" Василю Джарти і бізнесменові Едуарду Прутніку.

Так, там є розклад виходів спікерів "Партії регіонів" і чернетки виступів Анни Герман, Тараса Чорновола, самого Януковича, а також пам'ятка агітатору партії.

Після з'їзду Пол Манафорт отримав пропозицію про реструктуризацію партії. Були розподілені відповідальні на місцях - за Крим повинен був відповідати Дмитро Поспєлов, Харківським напрямком повинен був займатися Андрій Рябчук, Донецький напрямок - за В'ячеславом Лизловим, а Антон Орлов мав займатися Херсоном. Зарплата цих людей коливалася від 3,5 до 7 тисяч доларів на місяць.

"Інтер" і передвиборча кампанія Януковича

Манафорт і його американський підрядник Тед Дівайн домовилися про суму в 40 тис. доларів щомісяця на президентську кампанію 2010 року і бонус у разі успішності кампанії в розмірі 40 тис. доларів.

В цей час були проведені успішні зустрічі з в офісі однієї з ключових фігур "Партії регіонів" Олени Бондаренко з заступником керівника інформаційної служби телеканалу "Інтер" Максимом Денком. Також свої послуги тоді запропонував російський політтехнолог Ігор Шувалов, колишній консультант голови адміністрації президента часів Януковича Сергія Льовочкіна, який курував в 2010-2014 роках інформаційну політику каналу.

Відповіді на запитання про першу леді, поради з приводу антисемітизму і посла в США під час президентства Януковича

Під час підготовки до прес-конференції Віктора Януковича з приводу 100 днів його президентства Манафорт написав орієнтовні відповіді на очікувані запитання. Серед них були і запитання про статус російської мови, ухвалення харківських угод з Росією, першу леді, податкову декларацію та про вінок, який впав на Януковича.

Серед запитань, відповіді на які так і не знайшла команда Манафорта - нерухомість Януковича в Межигір'ї, перекриття київських вулиць через рух його кортежу, а також можливе скасування указу президента Віктора Ющенка про нагородження Степана Бандери званням "Герой України".

Після американських виборів 2012 року Манафорт написав Віктору Януковичу детальну записку з поясненнями, на чому і кому потрібно фокусувати увагу у стосунках зі Сполученими Штатами.

Особлива увага приділялася політиці антисемітизму: Манафорт в своїх рекомендаціях Януковичу зазначає: "Ми активно промотували концепцію антисемітизму як частину політики (української) опозиції. Ми робили це з часів укладення пакту між Об'єднаною Опозицією і ГО "Свобода". Це наша ключова стратегія в Вашингтоні, яка будується на заявах, що з'явилися ще за часів виборів в Тель-Авіві, в тому числі і на тих думках, які доносили єврейські лобісти і представники уряду Ізраїлю у Вашингтоні ключовим представникам конгресу США, які, своєю чергою, є єврейським лобі. У нас також є набір ініціатив, які ми обговорили з важливими членами конгресу - євреями за походженням "[наприклад, Еріком Кантором, лідером номер 2 в палаті представників і євреєм за походженням] .

Важливо, підкреслює Манафорт, щоб президент Янукович робив проізраїльські заяви, засуджував "Свободу" і антисемітські дії опозиції.

Політтехнолог зазначає, що посол України в США - це ключова фігура, яка зможе контролювати і нейтралізувати діаспору, і пропонує на цю роль Анну Герман.

Хто стоїть за таємничими ініціалами в листуваннях Манафорта

Як випливає з електронного листування команди Манафорта і найнятих ними підрядників, BVK - Борис Вікторович Колесніков, близький соратник Ріната Ахметова, колишній нардеп і віце-прем'єр України з питань інфраструктури, який відповідав за проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

IA - Ірина Акімова, в 2010 році - перший заступник глави адміністрації президента України, пізніше постійний представник президента України в Кабінеті міністрів, в 2014 році була радником Януковича.

SL - Сергій Льовочкін, в 2010-2014 роках - керівник адміністрації президента Януковича. Льовочкіну належать 20% акцій компанії, що володіє телеканалом "Інтер".

AG - Андрій Гончарук, в різний час обіймав посади міністра зовнішньоекономічних зв'язків, був радником прем'єр-міністра Януковича, працював в адміністраціях Віктора Ющенка і Віктора Януковича, де керував головним управлінням з питань міжнародних відносин.

YL - Юрій Левенець, політтехнолог, історик, на виборах 2006 і 2007 рр. проводив роботу з "Партією регіонів", "Блоком Юлії Тимошенко", секретаріатом президента Ющенка. На виборах 2010 року паралельно консультував штаби, що конкурують - Віктора Януковича і Юлії Тимошенко. Пізніше координував синхронізацію дій президента Януковича і "Партії регіонів". Помер 2013 року.

IS - Ігор Шувалов, російський політтехнолог, який консультував Сергія Льовочкіна, в 2010-2014 роках був неформальним керівником інформаційної політики телеканалу "Інтер". У 2014 році Служба Безпеки України заборонила Шувалову в'їзд до України.

Відповідно до звітів керівника київського офісу Пола Манафорта Костянтина Килимника, всі ці люди були учасниками регулярних зустрічей з командою політтехнолога. Їх також відвідували радник президента Януковича Ганна Герман, заступник глави адміністрації Януковича Андрій Портнов, тодішній директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, заступник голови адміністрації президента Януковича Олег Рафальський, представник президента Януковича у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, радник Януковича Віталій Грамотнєв, колишній заступник глави адміністрації Януковича з питань кадрової та регіональної політики Станіслав Скубашевський.

Практичні поради меру Києва з ініціалами VK

Через три місяці після розстрілів на київському Майдані Незалежності Пол Манафорт відправив багатосторінкову презентацію для мера з ініціалами VK.

Місцеві київські вибори відбулися 25 травня 2014 року. Їх виграв Віталій Кличко. Тобто, як випливає з документів, Манафорт міг консультувати Віталія Кличка і під час його мерської передвиборчої кампанії, і вже на посаді мера.

У коментарі BBC News Україна Віталій Кличко визнав, що в 2014 році компанія Манафорта дійсно пропонувала свої консультаційні послуги. За його словами, в цих пропозиціях були загальні моменти, "нічого такого архінового, чого ми не знали". "Тому, можна сказати, що співпраця, яка пропонувалася, закінчилася, так і не розпочавшись", - підсумував Віталій Кличко.

Ребрендинг "Опозиційного блоку" 2014 року

Відповідно до стратегічного плану ребрендингу, представленому Манафортом у вересні 2014 року, жителі Східної України не вірять в легітимність уряду Яценюка і Порошенка, і вибори до Верховної Ради повинні змусити їх повірити в те, що у них є голоси в українському парламенті: блок опозиції на цьому тлі може стати справжнім "чемпіоном" з голосів, зібраних у регіоні.

Манафорт, крім щотижневого плану кампанії, також вказує на потрібність співпраці з сепаратистами для її проведення.
Згідно з його планом, представники опозиційного блоку повинні були демонструвати виборцям, що вони є їх "народними голосами в Києві".

Він також розписує, хто з представників "Опозиційного блоку" повинен відповідати за ті чи інші сфери впливу.
Юрій Бойко, глава ПРО - за будівництво енергетично незалежної України; реформа податкового законодавства - Сергій Льовочкін; децентралізація (з філософської точки зору зі згадуванням західних прикладів) - Олександр Вілкул; реконструкція Донбасу - Борис Колесніков, співголова ПРО; український боргова криза - Ірина Акімова; захист нужденних груп населення - Наталія Королевська, Ірина Бахтєєва. Кандидатур для спікерів щодо судової, виборчої, урядової реформ, а також з питань торгової інтерграції, у Манафорта не знайшлося.

Протестувальники лайкою зустріли Пола Манафорта при виході з суду

Протестувальники лайкою зустріли Пола Манафорта при виході з суду

Нагадаємо, Полу Манафорту, колишньому піарникові Віктора Януковича та екс-керівнику виборчого штабу Трампа, у США висунуті 12 звинувачень. Головні - змова проти Сполучених Штатів, відмивання грошей, ухилення від сплати податків та брехливі свідчення. Манафорту може загрожувати до 80 років ув'язнення.

Також у ЗМІ була інформація, що Манафорт просував інтереси Путіна в США. Зокрема, це начебто робилося через відомого російського олігарха Олега Дерипаску. В той же час останній спростовує ці звинувачення і майже нецензурно коментує зв'язок з Манафортом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація