Bellingcat спростував усі основні заяви Міноборони РФ з приводу збитого літака MH17

Bellingcat спростував усі основні заяви Міноборони РФ з приводу збитого літака MH17

Фото: Reuters

Російські військові зробили ці заяви на прес-конференції 21 липня 2014 року.

Експерти міжнародної команди розслідувачів Bellingcat спростували твердження російського Міністерства оборони з приводу авіакатастрофи літака MH17, які були зроблені на прес-конференції 21 липня 2014 року.

На тій прес-конференції російські військові зробили чотири основні заяви:

— відео, опубліковане МВС України, на якому "Бук" проїжджає по окупованому Луганську, насправді знято в місті Красноармійську, що знаходився на контрольованій українською владою території;

— перед падінням літак MH17 значно змінив курс;

— на радарі поруч з MH17 незабаром після збиття було видно військовий літак;

— супутникові знімки відобразили роботу українських ракетних установок "Бук" 17-го липня 2014 р.

У Bellingcat заявляють, що всі чотири заяви брехливі.

Відео з Луганська

Після падіння літака MH17 Міністерство внутрішніх справ України опублікувало відео, зняте в окупованому бойовиками Луганську. На цьому відео видно, як "Бук" з трьома ракетами (а не з чотирма, тобто з неповним боєкомплектом) прямував до кордону з Росією вранці 18 липня.

Міністерство оборони РФ на прес-конференції заявило, що відео насправді знято в місті Красноармійську, яке знаходиться під контролем української влади. В якості доказу своєї теорії російські військові показували фото банера, який знаходився на дорозі поруч із "Буком".

Фото: Bellingcat

Розслідувачі Bellingcat з допомогою дослідження відкритих джерел встановили, що відео дійсно було зняте в Луганську. На місце зйомки відправився житель Луганська, який зробив знімки околиць. Ці знімки допомогли підтвердити місце зйомки і напис на білборді.'

Фото: Bellingcat

"Ясно видно, що текст на білборді разюче відрізняється від заявленого Міноборони РФ. Місце зйомки було підтверджено журналістами, які відвідали це місце, в тому числі Correctiv — останні сфотографували пошкодження вандалами білборда саме в місці, де була адреса", - пишуть експерти Bellingcat.

Фото: Bellingcat

Зміна курсу

Міністерство Оборони РФ заявило, що літак MH17 перед падінням істотно відхилився від курсу. За даними російських військових, до Донецька літак летів в установленому коридорі, а потім відхилився на північ на 14 км. Потім літак намагався повернутися на свій маршрут, але о 17.20 втратив швидкість, а о 17.23 зник з російських радарів.

Bellingcat зазначає, що в попередньому звіті Ради з безпеки Нідерландів, після розшифровки чорних ящиків і переговорів диспетчерських служб, йдеться, що MH17 летів за курсом, який разюче відрізняється від заявленого Міноборони РФ, і не змінював курсу так, як показано на зображеннях Міноборони.

Нижче наведено порівняння курсу відповідно до Бюро з безпеки Нідерландів і курсу за версією МО РФ.

Дані російського радара

Російські військові також заявили, що, згідно даних їх радарів, в напрямку МН17 летів український військовий літак Су-25. Відстань між літаками нібито становила 3-5 км.

Продовжуючи свою теорію, військові РФ говорили, що в місці руйнування "Боїнга" відразу після катастрофи на радарі з'явилася нова позначка про повітряний об'єкт.

Bellingcat зазначає, що експерти з радарів, опитані різними ЗМІ, висловили іншу думку. Так, голландський телеканал NOS опитав чотирьох експертів. Серед їхніх коментарів були наступні: "це не міг бути винищувач", "поблизу від MH17 не було інших літаків", "імовірно, на радарі видно уламки MH17", "найбільш вірогідне пояснення: впали уламки".

Російські супутникові зображення

Міноборони РФ також представили ряд супутникових зображень, на яких вказані три різні області, в тому числі дві військові бази і поле біля села Зарощенське. За заявою військових, на знімках одній з військових баз (в/ч А-1428 під Донецьком) від 14 та 17 липня 2014 р. видно, що ракетна установка "Бук" покидала базу 17 липня.

Фото: bellingcat.com

Команда Bellingcat купила супутниковий знімок у компанії Digital Globe. На цьому знімку зображена та ж місцевість 17 липня. Експерти порівняли ці знімки з зображеннями, представленими Міноборони РФ. Їм вдалося встановити, що значні ділянки рослинності, видимі на зображеннях Міноборони РФ від 14 липня, були відсутні на знімку Digital Globe від 17 липня.

Фото: bellingcat.com

Крім того, ділянки з відсутньою травою, які видно на знімках Міноборони РФ, також були відсутні на знімку Digital Globe 17 липня.

Ділянки з відсутньою травою видно на більш ранніх історичних знімках Google Earth. "Це ясно показує, що знімки Міноборони РФ були зняті за кілька тижнів до збиття MH17", - йдеться в дослідженні Bellingcat.

Фото: bellingcat.com

Розслідувачі відзначають, що з зображень інших точок видно, що дати, зазначені Міноборони РФ, не відповідають доступним у відкритих джерелах супутниковим зображенням тих же точок приблизно в ті ж дати.

Фото: bellingcat.com

Фото: bellingcat.com

Крім того, місцевість в районі Зарощенського, де, за заявами російських військових, були виявлені два українських "Бука", 17 липня перебувала під контролем сепаратистів. Також місцеві жителі в інтерв'ю російським ЗМІ заявляли, що 17 липня у цьому районі не було установок "Бук" і не здійснювалися пуски ракет.

"Очевидно, що Міноборони РФ не тільки збрехало про докази, представлені 21 липня, але і представило сфабриковані дані в спробі покласти провину за збиття MH17 на Україну. Практично вся інформація про MH17, оприлюднена російською владою, була представлена 21 липня. Очевидно, що реакцією російської влади на вбивство 298 людей стала брехня, сфабриковані докази і спроба ввести в оману громадськість, світове співтовариство, а також рідних і близьких жертв трагедії 17 липня 2014 року", - робить висновок команда Bellingcat.

"Залишається відкритим питання, чи представила російська влада цю неправдиву інформацію слідчій групі, що займається розслідуванням загибелі MH17", - йдеться у звіті.

Експерти назвали підозрюваних в атаці на MH-17

Експерти назвали підозрюваних в атаці на MH-17

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року біля населеного пункту Грабово Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 чоловік, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчаснимі заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт по авіакатастрофі пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; у України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам і родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

У свою чергу, українські фахівці заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію і встановила межу в 10 кілометрів.

Раніше один з авторів доповіді Bellingcat з розслідування причетність російських військових до знищення малазійського Boeing MH17 Деніел Ромейн піддав сумніву той факт, що зенітну установку "Бук" могли відправити на Донбас без відома президента РФ Володимира Путіна. У своєму розслідуванні дослідники встановили, що бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська доставили до українського кордону "Бук", з якого збили літак MH-17. Ромейн зазначає, що рішення про перекидання ЗРК на Схід України має прийматися на більш високому рівні, ніж на 53-я бригада". У документі, зокрема, є прізвища командирів 20-ї армії РФ і Західного військового округу, ймовірно причетних до цього.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація