Без пострілів та жартів: "кілер" Бабченка розповів про підготовку до "вбивства"

Без пострілів та жартів: "кілер" Бабченка розповів про підготовку до "вбивства"

Фото: Олексій Цимбалюк / Facebook

Він зазначив, що був у квартирі "буквально 10-15 секунд".

"Кілер" російського журналіста Аркадія Бабченка Олексій Цимбалюк розповів деталі підготовки до "вбивства".

Про це пише ВВС.

"Потрібно було зробити все, щоб поліцейські не знайшли мене у перший же день, бо все б зразу розсипалося, розламалося", – заявив Цимбалюк, адже наступного дня мав зустрітися з посередником Борисом Германом для отримання другої частини грошей.

Цимбалюк повідомив, що оперативник СБУ так сказав Бабченкові : "Познайомтеся, це людина, яка мала би вас вбити".

Екс-боєць уточнив, що його не залучали до планування спецоперації – "все готувала СБУ".

"Особливо немає чого розповідати. Поїв супчику, викликав таксі і поїхав вбивати Бабченка. Я під'їхав не на саму адресу, а зупинився метрів за 200, у сусідньому дворі. Після того, як отримав сигнал, зайшов у під'їзд і піднявся на потрібний поверх», - розповів Цимбалюк про сам день "вбивства".

Бабченко не ходив у магазин, адже його довго гримували: "Коли я піднявся до його квартири, він уже лежав загримований. Біля нього просто поклали баклажки з водою, щоб імітувати, що той похід в магазин відбувся".

"Аркадій лежав у калюжі крові, біля нього стояли пляшки з водою – все було так, як згодом всі побачили на картинках. Все було готово до приїзду швидкої і до всього решта", – зауважив він.

"Нікого – ані співробітників СБУ, ані гримерів – там не було. Була тільки його дружина, яка за легендою під час вбивства була в душі. Вона мала почути, як впало тіло, вийти звідти і викликати «швидку", – розповів Цимбалюк.

"Я мав там з'явитися, бо все можливо: мене міг хтось дублювати, могли стежити за мною. Тому все мало виглядати максимально правдоподібно», - додав він.

"Я не стріляв. Зброя не використовувалася взагалі: у цьому немає сенсу. Якщо працює пістолет з глушником, то пострілів ніхто і так би не почув. Якийсь час ми думали, чи не використати петарду, щоб імітувати звук пострілу, але згодом зійшлися на думці, що це не потрібно", – зауважив екс-боєць.

Також Цимбалюк зазначив: "Я сказав "Доброго здоров'ячка". Він (Аркадій - ред) попросив, щоб я його не смішив".

Він зазначив, що був у квартирі "буквально 10-15 секунд" і слідкував за подіями, аби вийти без свідків.

"Я відійшов на безпечну відстань, маршрут я визначив за декілька днів до того. Звідти поїхав у безпечне місце. Все", – резюував Цимбалюк.

Щодо фоторобота він пояснив: "Був свідок, який сидів там, коли я заходив у під'їзд і виходив звідти. Він на мене подивився, але слава Богу, не дуже уважно, і все, що він запам'ятав – це мою бороду, бо одяг він описав неправильно".

"Ми кілька разів переписувалися в Facebook. Аркадій подякував мені за те, що він лишився живий... Я думаю, ми ще зустрінемося, звичайно, борги треба віддавати. Я люблю односолодовий (віскі – ред.)», - підсумував розповідь про «вбивство» Цимбалюк.

Генпрокурор України пояснював у Брюсселі мету спецоперації із "вбивством" Бабченка

Генпрокурор України пояснював у Брюсселі мету спецоперації із "вбивством" Бабченка

Нагадаємо, ввечері 29 травня у Києві поліція повідомила про нібито замах  на російського журналіста Аркадія Бабченка. Від отриманих поранень, за даними правоохоронців, чоловік помер у кареті швидкої допомоги. Наступного дня, 30 травня, під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака "убитий" Бабченко з'явився на публіці. Він заявив, що його "вбивство" було інсценовано спецслужбами, щоб затримати замовника. Силовики затримали підозрюваного в організації замаху на Бабченка у Києві. Прізвище чоловіка назвав Шевченківський райсуд столиці - ним виявився Борис Герман. За даними адвоката підзахисного Євгена Солодка, Герман - виконавчий директор українсько-німецького підприємства "Шмайсер", що виготовляє зброю

31 травня суд обрав йому запобіжний захід - два місяці арешту без права на заставу.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що існує список журналістів, яким загрожує смерть від рук замовлених Росією кілерів. Пізніше ЗМІ опублікували список із 47 журналістів і блогерів, які нібито за даними СБУ перебувають у списку потенційних жертв Кремля. Так, рано чи пізно їх мали усунути. Дехто зі списку вже ходив на допит до СБУ. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація