Без прощальних поцілунків: українцям дали поради щодо поховання людей, які померли від COVID-19

Без прощальних поцілунків: українцям дали поради щодо поховання людей, які померли від COVID-19

Фото: Associated Press

Кількість людей на похороні жертви коронавірусу має бути обмежена.

Ритуальні обряди під час прощання з людьми, які померли внаслідок ускладнень від нової коронавірусної інфекції COVID-19, варто обмежити, оскільки існують великі ризики зараження новим вірусом. Громадянам, передусім, радять зменшити час і кількість людей, які прощаються із померлим.

Про це заявив на брифінгу 23 березня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

З його слів, ВООЗ не дає рекомендацій щодо поховання померлих від COVID-19, але оперативний штаб, який працює при МОЗ, визначивши всі можливі ризики, які можуть виникнути у подальшому під час цього процесу, розробив відповідну інструкцію.

"ВООЗ не рекомендує жодних особливих правил для поховання померлих від COVID-19, але наш оперативний штаб при МОЗ детально вивчив це питання, визначив можливі ризики, які можуть виникнути. Ми розробили певну інструкцію. Ця інструкція увійде до нормативно-правового акту МОЗ, де чітко буде показано, як на кожному етапі поховання не допустити можливого інфікування", - сказав Ляшко.

Заступник міністра охорони здоров'я також наголосив, що найбільший ризик під час поховання мають саме ритуальні обряди, які передбачають масове скупчення людей та прощальні поцілунки померлого.

"Усе це є точками ризику, яких потрібно уникати. Тому ми змушені будемо рекомендувати скоротити час і кількість людей, які проводжають людину в останню путь, яка померла від наслідків COVID-19, щоб була можливість дотримуватися правил карантину", - сказав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю.  Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація