"Безпечне і якісне донорство". У МОЗ взялися за трансформацію системи крові на всіх рівнях

"Безпечне і якісне донорство". У МОЗ взялися за трансформацію системи крові на всіх рівнях

Фото: УНІАН

В Україні з’явиться єдиний національний реєстр донорів.

Міністерство охорони здоров'я поставило завдання за чотири роки створити умови, щоб кожен українець своєчасно (не через друзів і родичів) міг отримати якісні та безпечні компоненти донорської крові у достатній кількості.

Про це у вівторок, 19 березня, пише в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Розпочинаємо трансформацію системи крові на всіх рівнях. Від зміни моделі фінансування до оновлення ресурсів і підвищення кваліфікації кадрів. Якщо обрати одне слово, яке описує проблему з нинішньою системою крові в Україні, то це - хаос", - пише Супрун.

Півтисячі закладів роблять забір, тестування, зберігання, розподіл та реалізацію компонентів крові. Вони підпорядковуються різним державним структурам - від міських, обласних рад до МОЗ України, Міноборони, НАМНУ тощо, і фінансуються через державний та місцеві бюджети.

У МОЗ зазначають, що за таких умов неможливо впроваджувати та контролювати стандарти якості крові та гарантувати її доступність усім, хто цього потребує. Як результат, лікарня забезпечує пацієнтів компонентами крові, а паралельно рекомендує родичам знайти донорів та організувати транспортування компонентів до лікарні.

Люди не відмовляються зробити добру справу, але такі практики донорства здебільшого залишаються разовими акціями - в Україні до 70% донорів здають кров лише 1 раз.

"Така практика у Європі визнана неефективною. Складно відслідкувати усі можливі ризики, які виникають при здачі крові у критичній ситуації. Ще гірше, коли таку кров використовують відразу для переливання, бо тоді важко забезпечити надійний рівень безпеки", - наголошує Супрун.

Все зазначене створює ризик інфікування реципієнтів такими інфекціями як ВІЛ, вірусні гепатити, сифіліс. Тому одне з завдань стратегії - підтримка і розвиток безоплатного, добровільного донорського руху.

"Безоплатне і добровільне донорство у розвинених країнах є основою якості та безпечності крові. Якщо відсутня фінансова мотивація, автоматично відсутня і спокуса заробити гроші чи приховати інфекції", - наголошує виконувачка обов'язків.

Оновлена система крові матиме три рівні: національний, регіональний і госпітальний. Чітке розмежування функцій дозволить швидко розподіляти й ефективно використовувати компоненти крові, контролювати безпеку та якість.

В Україні з’явиться єдиний національний реєстр донорів. Крім того, працюватиме єдина система, в якій можна буде легко відстежити усі надходження крові.

Для контролю безпеки крові буде запроваджено ліцензії для установ, які збирають кров, виготовляють з неї компонентів, та передають кров у лікарні. Завдяки ліцензії, установи працюватимуть за єдиними вимогами та європейськими стандартами, держава матиме чіткі параметри для контролю, а кожен пацієнт матиме впевненість, що завжди отримає безпечну кров.

Крім того, лабораторії будуть дооснащені сучасними технологіями, а також буде створена референс-лабораторія, яка контролюватиме роботу всіх інших, проводитиме аудит (перевірки) і навчання персоналу.

Окрім системних змін, кожен може допомогти розвинути систему крові в Україні, періодично здаючи кров. " Донорство ще й корисне для здоров’я", - наголошують у МОЗ.

➡ Завдання — створити умови, щоб кожен українець своєчасно (не через друзів і родичів) міг отримати якісні та безпечні...

Опубликовано Уляна Супрун Вторник, 19 марта 2019 г.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада 231 голосом ухвалила законом, яким передбачено, що особа віком до 18 років може бути живим донором гемопоетичних стовбурових клітин, а ще збільшила перелік родичів, які можуть врятувати життя близьким. Відтак після опублікування закону в Україні зможуть знову проводити операції, які фактично були заблокованими від початку року. 

МОЗ працює над запуском системи трансплантації від нерідного донора

МОЗ працює над запуском системи трансплантації від нерідного донора

Повʼязані теми:

Наступна публікація