Бійки й насилля на дорогах: чому це трапляється та як побороти агресію водіїв в Україні

Бійки й насилля на дорогах: чому це трапляється та як побороти агресію водіїв в Україні

Фото: ДСНС

Експерти радять не відповідати агресією на агресію за кермом.

В Україні почастішали випадки бійок та насилля на українських автошляхах. Причини різні й геть банальні: кермувальники не можуть поділити дорогу або пішохідний перехід із самими пішоходами. Це спричиняє агресію, кулачні баталії та нерідко травми.

Чому агресії на дорогах побільшало і що з цим робити, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Дорожньою люттю" називають бійки на дорозі в усьому світі, розповідає автоексперт Рауль Чілачава. За його словами, за спалахи такої люті за кордоном уже серйозно карають. До прикладу, в Сінгапурі та Австралії за дорожню бійку можна потрапити за ґрати або сплатити чималий штраф. 

"В Україні немає статистики. У нас немає відповідної статті. У нас є хуліганство, ще щось. Але, я думаю, практично ніколи це не реєструється", - говорить Рауль Чілачава.

Бійки й насилля на дорогах: як побороти агресію водіїв в Україні

Бійки й насилля на дорогах: як побороти агресію водіїв в Україні

Статистику неофіційну можна простежити хіба в інтернеті. Там чимало відео з бійками українських водіїв. Приміром, у Рівному водії маршруток не поділили місця на зупинці. Почубились, хапали один одного за горло. У Харківській області водій вийшов з авто і на пішохідному переході побив дівчину, бо та нібито показала йому непристойний жест.

Водій із 30-річним стажем Володимир Квітка каже, що не раз бачив бійки водіїв на власні очі. Він переконаний, що кидатися з кулаками один на одного - це останнє, що треба робити на дорозі. 

Психологиня Тетяна Груша пояснює, що під час стресу в людини активуються тваринні інстинкти захисту - завмирати, тікати або атакувати, тому українські водії масово лютують і часто лізуть у бійку.

Рауль Чілачава все ж радить не відповідати агресією на агресію за кермом, а зберігати спокій і думати про наслідки дорожніх конфліктів. 

"Ти не знаєш, скільки людей в машині, ти не знаєш якість цих людей, чи є в них зброя, наскільки вони агресивні. Може вони злочинці", - говорить автоексперт.

Проблему ж дорожнього хамства і бійок можна вирішити посиленням поліційного нагляду за дорожнім рухом. Відеофіксація порушень і великі штрафи зможуть "охолодити" запальних українських водіїв, які досі вважають битку в багажнику хорошим аргументом на дорозі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація