Бліцкриг у Криму. Історики нагадали у відео, як армія УНР визволила півострів

Бліцкриг у Криму. Історики нагадали у відео, як армія УНР визволила півострів

Фото: omskpress.ru

Крим пройшов червоною ниткою через нашу історію останніх століть

У кінці 1917 року Українську народну республіку УНР визнали незалежною державою. У 1918 році Австро-Угорщина зобов'язується допомогти тодішньому уряду республіки звільнити українські території від більшовиків. В той час, Німеччина обмежує до мінімуму свою участь у конфлікті, йдеться у циклі відео "Перемоги України".

Втім, українці починають згуртовуватись навколо запорожців та масово вступати до їхніх лав під керівництво Петра Болбочана.

Так, українські війська після "полтавського прориву" розділяються на дві частини та рушають зачищати залишки більшовиків на території України.

Частина військ рушила звільняти Донецький басейн, а інша – під командування Болбочана вирушає звільняти південь, після успішного розгрому більшовиків у Харкові. Штаб наказав запорізькій дивізії звільнити Крим та приєднати чорноморський флот до українських збройних сил.

Адже після окупації Криму та частини півдня країни, більшовики оголошують так звану "Таврійську народну республіку", обравши шлях управління за допомогою залякувань та розстрілів. Саме в той час у Криму забороняють Меджліс, а його члени потерпають від постійних гонінь та переслідувань.

Звільнення Криму військом Болбочана розпочалось із атаки ставки червоної таврійської армії у Мелітополі. "Червоні" відступають, залишивши по собі 15 млн руб.

Втім Крим все ж залишається неприступним – міст заміновано, а фортифікаційні споруди укріплені.

Вночі перша сотня укранських військових проривається через міст, знешкодивши вибухівку, після чого висаджується десант та захоплює червоноармійську артилерію. Мостом проїхали українські бронепотяги. Військові з гармат відкривають вогонь по ворожих позиціях.

Червона армія відступає вглиб острова. До Сімферополя входять українські військові. Бої продовжуються під Бахчисараєм.

29 квітня Крим замайорів українськими прапорами, а о 16:00 Чорноморський флот оголошено флотом УНР.

"Крим пройшов червоною ниткою через нашу історію останніх століть. І його назва була зв'язана із занепадом та відродженням нашої давньої держави", - писав учасник звільнення Криму від більшовиків – сотник Монкевич.

Нагадаємо, Російська Федерація анексувала Крим два роки тому. За цей час думки громадян щодо повернення півострова до складу України розділилися  майже навпіл. Про це свідчать дані опитування.

Так, 48,9% опитаних українців вважають, що Крим все ж повернеться до складу України, в той час як 45,5% не вірять у відновлення контролю України над півостровом. Ще 5,6% не визначилися із відповіддю. Зокрема, найбільш оптимістичні настрої щодо повернення Криму панують у західних (65,8%), центральних (51,9%) та північних (51,9%) регіонах країни. При цьому, більшість людей, які вважають, що півострів ніколи не стане українським, проживають у східних областях – 63,3%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація